Diari Més

L'obra de Josefa Tolrà mostrada al Port el 2016 s'exposa a la Biennal de Venècia

Artista i mística, no va dibuixar fins als 60 anys

L'exposició es pot visitar fins al mes de novembre.

L'obra de Josefa Tolrà mostrada al Port el 2016 s'exposa a la Biennal de VenèciaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'edició número 59 de la Biennal de Venècia ha decidit reconèixer l'obra de l'artista de Cabrils Josefa Tolrà. El més curiós de la seva inclusió a l'exposició internacional, que es pot visitar des del mes d'abril i fins al novembre, és que els ciutadans de Tarragona podrien reconèixer amb facilitat la mostra, ja que inclou gran part del material presentat l'any 2016 al Tinglado 2 del Moll de Costa del Port.

Amb el títol Josefa Tolrà: Mèdium i artista (1880-1959), els interessats van poder conèixer una part molt important del treball de Tolrà, una artista autodidacta també coneguda com a Pepeta. Entre altres peces, es van poder veure obres inèdites, com el dibuix Las Hadas.

L'obra de Tolrà forma part, en l'actualitat, de la col·lecció de tres museus internacionals d'art contemporani. Addicionalment, el Museo del Prado de Madrid integra al seu fons una sèrie dels seus dibuixos. La comissària de l'exposició, Pilar Bonet, explica que Tolrà sempre deia que només se sentia en pau quan dibuixava. En la mateixa línia, Bonet creu que la creativitat de l'artista «neix de la fortalesa d'una reencarnació en vida» i anima a tothom que pugui a visitar la mostra. «És una sort poder gaudir en directe de la seva creativitat i compartir, en la distància més curta, un gran viatge astral», comenta.

Josefa Tolrà, admirada per artistes contemporanis com Joan Brossa, es negava a vendre cap obra perquè considerava que l'art era un mitjà per arribar als altres i per deixar paleses les seves comunicacions amb el més enllà. Va començar a dibuixar i a escriure quan ja tenia 60 anys, com a resultat de les seves experiències com a mèdium, allunyada del món acadèmic.

Per a ella, l'art i l'escriptura van esdevenir un antídot contra la depressió i la bogeria, cosa que li va permetre reconduir el seu destí i viatjar amb «éssers de la llum».

tracking