Diari Més

Política

Catalunya en Comú acorda expulsar Carla Aguilar-Cunill i Hermán Pinedo

Tarragona en Comú iniciará una nova etapa pilotada per una comissió gestora

Carla Aguilar i Cunill, portaveu de la coalició En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona.

Carla Aguilar i Cunill, portaveu de la coalició En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona.Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya en Comú ha expulsat Carla Aguilar-Cunill, la seva única regidora a l'Ajuntament de Tarragona. La mesura disciplinària l'ha pres l'executiva nacional de la formació, després de resoldre l'expedient sancionador que havia obert fa uns mesos. El partit també ha expulsat Hermán Pinedo, que va ser regidor de la formació fins fa un any, quan va trencar la disciplina del partit i va decidir mantenir-se al govern municipal com a regidor no adscrit. Alhora, Enric Verdú, secretari d'organització de Tarragona en Comú, i Elisa Alegre, co-coordinadora de l'espai, han quedat suspesos de militància per 17 i 23 mesos, respectivament.

D'altra banda, segons ha informat el partit en un comunicat, «la direcció nacional ha proposat la creació d'una comissió gestora per pilotar els canvis que cal fer en aquesta nova etapa que s'obre a la ciutat de Tarragona». Entre les seves funcions hi haurà la posada en marxa del procés que doni lloc a una nova Comissió Executiva i a una nova coordinació local en els propers mesos. Durant aquesta fase, Teresa Fortuny i Àngels Pérez exerciran de portaveus de Tarragona en Comú.

La tensió a l'agrupació local fa temps que dura però en els darrers mesos s'ha agreujat per la decisió d'Aguilar-Cunill de votar en contra dels pressupostos de l'ajuntament desobeint el mandat de l'assemblea del partit i per haver acomiadat un treballador del grup municipal quan estava de baixa.

A Elisa Alegre i Enric Verdú l'expedient se'ls va obrir per no defensar el posicionament de l'assemblea de votar a favor dels pressupostos municipals. Entre els membres de l'executiva local que van demanar l'expulsió dels tres membres del partit hi ha Toni Peco, co-coordinador de Tarragona en Comú -juntament amb Alegre-.

Una legislatura tortuosa

Tarragona en Comú va concórrer a les darreres eleccions municipals del 2019 en coalició amb Podem Tarragona, sota el nom d'En Comú Podem Tarragona (ECP). Van obtenir dos regidors, Carla Aguilar-Cunill -com a representant de Tarragona en Comú- i Hermán Pinedo -per Podem Tarragona-. La decisió de formar govern amb ERC va generar disputes internes a Podem Tarragona i la formació morada va acabar expulsant el seu regidor i alhora secretari general a la ciutat, Hermán Pinedo. Però Pinedo -igual que Aguilar-Cunill- tenia la doble militància i va seguir ocupant el seu càrrec al consistori.

Quan el juny del 2021 ERC va decidir ampliar govern amb CUP i Junts per Tarragona sense el suport d'ECP, la coalició progressista es va sentir expulsada i va abandonar el govern municipal. Tot i això, Pinedo no va acatar les ordres de la formació i va decidir continuar dins l'executiu com a regidor no adscrit, fet que li va valer acusacions de transfuguisme i alhora va deixar Carla Aguilar-Cunill com a única representant de la coalició, a l'oposició.

El darrer episodi ha estat la negociació dels pressupostos del 2022. Des de l'oposició, ECP ha negociat els comptes amb l'equip de govern i al desembre es va sotmetre la proposta d'acord a la militància. Però Tarragona en Comú i Podem Tarragona van fer dues assemblees separades. Per una banda, els comuns van votar-hi a favor (19-6) amb tots els militants presencialment a la sala. Per l'altra, Podem Tarragona s'hi va posicionar en contra (0-33) però amb la particularitat que van acceptar vots delegats. Això va acabar generant un gran malestar entre membres dels comuns, que ho van entendre com una maniobra de Podem d'alterar el resultat.

Des d'aleshores, alta tensió entre les dues faccions. Posteriorment es va fer una nova ronda de negociacions amb el govern local. En aquella ocasió però, l'acord no es va sotmetre a decisió de la militància, sinó que van ser les executives les que van acabar decidint, en contra de l'opinió de part de la massa social dels comuns, que entenien que es va respectar la seva voluntat.

Les gotes que van fer vessar el got van ser la votació en contra dels pressupostos d'Aguilar-Cunill en la comissió informativa de l'ajuntament i el posterior comunicat enviat per la mateixa regidora als mitjans de comunicació en el qual donava per trencades les negociacions amb el govern liderat per Pau Ricomà. Una decisió que no era coneguda ni tan sols per destacats membres de Tarragona en Comú, com ara el co-coordinador Toni Peco. L'acomiadament per part d'Aguilar-Cunill d'un dels assessors del grup municipal en representació de Tarragona en Comú -i que a més estava de baixa-, va ser un argument més per als crítics amb la seva gestió. Finalment, membres de l'agrupació local van denunciar els fets a l'executiva nacional, que ha acabat resolent l'expedient.

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, recolzat en una barana del Fortí Negre de la muralla.

conseller de Patrimoni de, Ajuntament de Tarragona, Hermán PinedoACN

tracking