Diari Més

Societat

Mercaderies per l'Interior exigeix desviar els trens de la costa per evitar afectacions a l'amfiteatre

El pas de trens de mercaderies a tocar de la joia romana causa «vibracions fortes», segons dos estudis

L'Amfiteatre reposa a només 15 metres de les vies.

Mercaderies per l'Interior exigeix desviar els trens de la costa per evitar afectacions a l'amfiteatreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Mercaderies per l'Interior veu amb gran preocupació com afectarà l'augment exponencial delvolum actual de combois amb l'entrada en marxa del Corredor Mediterrani, si no es desvia per un traçat alternatiu, a l'amfiteatre romà. La plataformaté molt present que el pas de grans trens de mercaderies per la via actual, suposa «una situació de risc perfectament evitable» per a la joia romana.

Segons l'ens, ADIF també està preocupada per aquesta situació, ja que recentment ha licitat un nou estudi sobre els efectes concrets que tindrà la posada en marxa del Corredor Mediterrani sobre l'Amfiteatre.

Eugeni Sedano, portaveu de Mercaderies per l'Interior, considera que «una solució immediata que desviï aquests combois per l'interior esdevé inajornable» i avisa que «no ens podem permetre esperar 15 anys» fins lligar una solució definitiva i integral.

Dos estudis dels anys 2017 i 2019 del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya (CRBMC) i Global Cultural Heritage Management ja alerten de les serioses afectacions del pas dels trens per a l'estructura del monument, que pateix l'impacte «de les vibracions fortes i constants» en forma «d'esquerdes i problemes estructurals» ja que reposa a només 15 metres de les vies.

Sedano assegura que «no ens podem permetre sotmetre el nostre patrimoni a un impacte objectivament negatiu, i encara menys caure en la negligència d'incrementar-lo».

La Plataforma Mercaderies per l'Interior va denunciar els fets al Defensor del Pueblo i continua convençuda que allunyar els trens de mercaderies de l'Amfiteatre romà esdevé «una qüestió de sensatesa i de responsabilitat» envers «l'obligació de protegir el Patrimoni històric de casa nostra».

tracking