Diari Més

Indústria

L'AEQ de Tarragona veu insuficients les mesures per ajudar al consum elèctric

El govern central destina 244 milions per donar suport a la indústria, però creuen que caldrà més

Vista general de la refineria de Repsol, al polígon nord, en una imatge d'arxiu.

L'AEQ de Tarragona veu insuficients les mesures per ajudar al consum elèctricOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aprovació, ahir dimarts, de 244 milions d'euros en ajudes per a la indústria electrointensiva per part del govern central no ha aconseguit tranquilitzar el sector. L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha fet saber que aquests ajuts, per ells mateixos, no seran suficients per superar les dificultats que travessen les indústries.

El govern endegarà la concessió de subvencions relatives al mecanisme de compensació de costos d'emissions indirectes de gasos d'efecte hivernacle. Segons l'executiu, l'import suposa un increment del 36% respecte a l'any passat i assoleix el nivell màxim autoritzat per la Comissió Europea. Tot i això, Maria Mas, directora gerent de l'AEQT, ha dit que la mesura del govern «de ben segur que ajudarà, encara que difícilment per ella sola serà suficient com per fer front a una situació tan complicada i que afecta tantes empreses, però indica una voluntat de reconduir la problemàtica que s'haurà de materialitzar amb altres actuacions, com per exemple la implementació urgent de les xarxes tancades, que acumulen anys de retard i ens resten competitivitat respecte d'Europa».

Cost de l'energia

Mas ha remarcat que «qualsevol mesura que tendeixi a pal·liar els efectes de l'actual cost de l'energia, en el context actual en el que els preus són insostenibles, és benvinguda», però ha afegit que «evidentment, les empreses electrointensives són les que estan veient-se més impactades pel preu de l'energia, per raons òbvies, però amb els preus actuals l'afectació és generalitzada a totes les empreses, de manera que caldran mesures addicionals i complementàries».

Aquest no és el primer cop que l'AEQT fa públic el seu malestar en relació amb els preus de l'energia. El novembre de l'any passat, durant la realització de la seva jornada anual, el president de l'entitat, Rubén Folgado, va avisar que «els preus insostenibles» de l'electricitat i el gas poden afectar la cadena de producció», i va advertir que «per preservar la indústria al territori ho hem de resoldre amb urgència».

El govern, per la seva banda, ha indicat que aquesta ajuda se suma a una altra, aprovada fa unes setmanes, de 125 milions d'euros per les indústries que fan un consum elevat de gas, per un valor de 125 milions d'euros, per indicar que s'estan fent passes en la direcció correcta.

tracking