Diari Més

Cultura

El Metropol de Tarragona encara el tram final per ser Bé Cultural d'Interés Nacional

La Casa Bofarull dels Pallaresos, també de Jujol, està a punt de rebre la mateixa declaració de BCIN

L'arquitecte Jujol es va insprirar en un vaixell per dissenyar el Teatre Metropol.

El Metropol de Tarragona encara el tram final per ser Bé Cultural d'Interés NacionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La declaració del Teatre Metropol com a Bé Cultural d'Interés Nacional (BCIN) està cada vegada més a prop. La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya ha de donar avui el vistiplau a aquesta declaració. Es tracta d'un dels tràmits per a la declaració final d'aquest monument com a BCIN.

La Declaració de Bé Cultural d'Interés Nacional és el màxim reconeixement i el màxim grau de protecció que preveu la llei de patrimoni. Amb aquesta iniciativa, el Govern català vol posar en valor l'arquitectura modernista i d'inicis del segle XX. La mateixa Comissió d'Urbanisme també ha d'aprovar la declaració de BCIN d'una altra de les obres que l'arquitecte Josep Maria Jujol va construir al Camp de Tarragona. Es tracta de la Casa Bofarull, dels Pallaresos, una casa rústica del segle XVII.

El procés per declarar el Metropol com a BCIN es va iniciar en època de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros l'octubre de 2018, l'any que es va celebrar el 140è aniversari del naixement del seu autor, l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, i el 70è de la seva mort. El Metropol va ser un encàrrec del propietari de la finca d'aleshores, el Patronat Obrer, a l'artista modernista l'any 1908.

Jujol es va inspirar en un vaixell per a dissenyar el nou teatre. L'any 1991 va ser adquirit per l'Ajuntament de Tarragona, que va demanar a l'arquitecte Josep Llinàs la rehabilitació de l'immoble. Fins ara, l'emblemàtica obra del deixeble de Gaudí compta amb la declaració de Bé Cultural d'Interés Local, atorgat pel mateix Ajuntament.

Com ja va explicar la tinent d'alcalde de Patrimoni del consistori tarragoní d'aleshores, Begoña Floría, la declaració del teatre com a BCIN permetria demanar finançament a través de l'1,5 per cent cultural.

Una llarga reivindicació

La promoció del llegat modernista tarragoní és una històrica reivindicació de la ciutat. El president executiu del Consell del Modernisme de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Buqueras, s'ha mostrat molt satisfet que el Metropol ja estigui al tram final de rebre la declaració de BCIN: «Ja era hora que es comencin a posar en valor les obres que Jujol té al Camp de Tarragona».

En el cas de la Casa Bofarull, la declaració la va demanar la mateixa propietat. L'alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, va qualificar de «molt positiu per al poble tenir un monument amb aquesta categoria».

tracking