Diari Més

Societat

La llibreria La Capona de Tarragona abaixa la persiana el pròxim 30 de juny

Pitu Rovira, Ricard i Pau Espinosa es jubilen després de 25 anys al capdavant del negoci

D'esquerra a dreta, Pitu Rovira, Ricard i Pau Espinosa a la llibreria La Capona.

La llibreria La Capona de Tarragona abaixa la persiana el pròxim 30 de junyGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint-i-cinc anys després de la seva obertura, la llibreria La Capona, situada al carrer Gasòmetre de Tarragona, tancarà les portes per sempre el pròxim 30 de juny. En un comunicat, un dels tres socis del negoci, Ricard Espinosa, va anunciar ahir que «després d'un llarg procés de reflexió, pensem que ens ha arribat l'hora de la nostra merescuda jubilació després de més de cinquanta anys de vida laboral».

La Capona va pujar la persiana l'11 de juliol de 1997. Ara, els tres socis que la regenten, Pitu Rovira i Ricard i Pau Espinosa, han decidit jubilar-se. Fins al dia del tancament, la llibreria liquidarà els llibres de les prestatgeries a preus rebaixats i el mateix 30 de juny per la tarda celebrarà una festa de comiat amb els amics, amigues, clients i clientes que els han acompanyat durant tots aquests anys. Quan fan la vista enrere, els propietaris de La Capona recorden els seus inicis: «Vam començar amb una sabata i una espardenya, demanant un préstec per poder fer tota l'obra civil del local, que va costar molts diners», explica Rovira. «Nosaltres mateixos vam agafar unes maces i ens vam dedicar a tirar tots els envans», recorda Pau Espinosa. Aquella inversió de temps i diners va aconseguir els resultats esperats i La Capona es va acabar convertint en una de les històriques de la ciutat de Tarragona.

En aquests 25 anys, la professió ha canviat moltíssim. De fet, expliquen que han viscut la transformació de l'analògic al digital. «Quan vam començar, les comandes les féiem amb unes fitxes que entregàvem al comercial. Ara, en canvi, la informàtica ens ha facilitat molt la vida», explica Pau Espinosa. Els hàbits de consum també són diferents.

«Els models d'oci actuals són totalment diferents dels d'abans», comenta Pitu Rovira. «Ara la gent veu sèries a la TV i, si compra llibres, ho fa a través de les plataformes digitals», afegeix. Per això els primers 10 o 15 anys de vida de La Capona «érem nou persones treballant-hi. Ara en som tres menys», comenta Rovira. Durant aquells anys, la llibreria tenia tres moments àlgids que aguantaven el negoci durant tot l'any: l'inici de curs amb la venda de llibres de text, Sant Jordi i la campanya de Nadal i Reis.

«Ara, en canvi, la majoria d'escoles i instituts demanen els llibres directament a les editorials i nosaltres ens hem quedat sense aquesta part del pastís», explica Ricard Espinosa. Els llibres universitaris també eren una part important dels guanys, però això també ha desaparegut. Així, «un tamboret que tenia tres potes i era estable, ara s'ha quedat amb dues, Sant Jordi i Nadal, i ha perdut estabilitat», afegeix Espinosa.

Un negoci amb poc marge

Quan se'ls pregunta per la salut del negoci durant tots aquests anys, Pitu Rovira està convençut que ara seria difícil muntar una llibreria tan gran com la seva. «El marge de benefici dels llibres és molt baix, parlem d'entre un 25 i un 30% de guanys», diu Rovira. Per això el secret, segons Pau Espinosa, «és vendre molts llibres». «Ara les llibreries que s'obren són més petites, 150 m2 com a molt, perquè, si són més grans, no poden aguantar amb la persiana pujada», explica Pau Espinosa.

De tots els anys treballats a la llibreria, els tres socis es queden «amb la feina ben feta, el servei que hem pogut oferir i la complicitat amb els clients, alguns dels quals podem dir que són amics», diu Ricard Espinosa. Amb el tancament de La Capona, la ciutat de Tarragona es queda només amb una llibreria tradicional, l'Adserà. «És una llàstima que una ciutat com aquesta es quedi pràcticament sense llibreries però això passa amb tot el comerç de proximitat. Si no el cuidem, despareixerà», conclouen.

tracking