Diari Més

Medi ambient

Experimenten amb cendres del volcà Cumbre Vieja al fons marí de Tarragona

L'empresa Deepsea Numerical, derivada de la URV, submergeix la cendra combinada amb materials amb l'objectiu de buscar fórmules per regenerar el fons marí

Imatge d'algunes de les mostres amb cendres submergides al fons marí de Tarragona.

Experimenten amb cendres del volcà Cumbre Vieja al fons marí de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una empresa derivada de la Universitat Rovira i Virgili, Deepsea Numerical, SL., submergeix quaranta combinats amb cendres del volcà Cumbre Vieja de la Palma al fons marí de Tarragona. L'objectiu és observar el comportament d'aquests combinats, els quals tenen diferents proporcions de cendres, per després poder utilitzar-los al litoral canari, en el cas que els resultats siguin positius, per regenerar de forma accelerada la vida al fons marí. Els combinats són una espècie de ciment amb diferents elements que permeten «assimilar molt bé la microbiologia del mar», explica Quim Roca, el director executiu de Deepsea Numerical, una empresa que ofereix serveis d'informació i anàlisi de dades de l'ecosistema marítim.

«Gràcies als tres anys d'experiència, quan fem proves ja sabem en quina direcció hem d'anar i quina fòrmula hem d'emprar», exposa Roca, qui des de 2019, acompanyat del seu equip, ha testejat 400 mostres, amb 200 combinacions diferents de materials, que busquen ajudar l'entorn natural submarí. De les quaranta mostres amb cendra submergides, hi ha unes quatre o cinc que han donat resultats «molt ideals», segons considera Roca. «Estem contents perquè les mostres on hi ha més quantitat de cendra estan funcionant, hem aconseguit que se solidifiquin», destaca sobre una idea que busca utilitzar la major quantitat possible de cendra.

Arran de l'experiència de fa més de quinze anys del mateix Roca en campionats europeus d'imatge submarina a la illa de la Palma, i la conseqüent relació amb biòlegs, submarinistes i altres, va arribar la proposta de realitzar un estudi després del desastre natural que va suposar l'erupció del Cumbre Vieja. Fa uns dies, va rebre resposta del govern canari, que «vol el projecte detallat per finançar-lo, però primer hem de dur a terme la fase d'assaig, no es pot fer cap projecte sense un test previ», assenyala Roca, qui comunica que d'aquí a un mes acabaran les proves actuals. La idea és ajudar a regenerar la zona d'entre el municipi de Tazacorte i Puerto de Naos. «Nosaltres fem l'estudi per tal que hi hagi una transferència de coneixement, fem difusió perquè altres empreses puguin actuar», manifesta Roca. Deepsea Numerical vol ajudar les empreses canàries a executar els projectes necessaris que permetin recuperar la vida de l'ecosistema marítim. «La principal missió del material és que sigui el més assimilable possible per a la natura, que es mimetitzi amb l'entorn natural de forma biològica perquè es regeneri de manera accelerada la vida», detalla.

En la seva condició de director executiu de Deepsea Numerical, Roca agraeix el suport de l'actual rectora de la URV, María José Figueras. També agraeix l'ajuda del Port de Tarragona: «Van demanar a l'estat una concessió perquè poguéssim testejar materials al fons marí». Deepsea Numerical aprofita el desenvolupament tecnològic per recollir una gran quantitat de dades i contribueix a la recuperació de la vida marítima amb la replantació de posidònia, una planta endèmica del Mediterrani necessària per a l'ecosistema submarí, de la mateixa manera que la cymodocea.

tracking