Diari Més

Premis Ciutat de Tarragona

Manel Castromil guanya el 32è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de Novel·la

Marina Laboreo guanya el Vidal Alcover de Traducció i Jordi Diu el de narrativa curta Tinet

Guanyadors i autoritats i representants institucionals al lliurament dels Premis Ciutat de Tarragona

Manel Castromil guanya el 32è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de Novel·laAjuntament de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Teatre Metropol acull aquesta tarda el Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2021-22, quearriben en aquesta edició a les32 convocatòries. El 32èpremi Pin i Soler de novel·la,que ha rebut 148 propostes en aquesta convocatòria,ha estat per a l'escriptorManel Castromil Pérez,del Figaró, per l'obraAmor.

Eljurat del 22è premi-beca de traducció Vidal Alcoverha acordat concedir el premi, d'entre els 12 presentats en la present edició, al projecteTot Ubú (Ubú rei, Ubú cornut, Ubú encadenat, Els almanacs del Pare Ubú i Ubú al turó),d'Alfred Jarry, en traducció deMarina Laboreo Roig. Pel que fa al veredicte del 25è Premi de narrativa curta per Internet Tinet,d'entre els274 treballs presentats,el jurat ha concedit el premi al relatdeJordi Diu Rubio, de Sabadell, que porta per títolLes filles de la nit.

A més dels tres guardons habituals, aquesta 32a ediciódel Premis Literaris Ciutat de Tarragonaconcedeixen per primer cop elPremi Montserrat Abelló a la trajectòria en el camp de la traducció.

En aquesta primera ocasió, i de manera simbòlica, el premi reconeixerà la trajectòria de Joaquim Mallafrè i Gavaldà, en coincidir el seu 80è aniversari, el 40è de la seva traducció més ambiciosa, l'Ulisses, de James Joyce, i el centenaride la primera edició d'aquesta obra magna de la literatura universal.

Els motius que han portat a guardonar en aquesta primera edició aJoaquim Mallafrè i Gavaldà han estatdiversos. Per una banda,la seva llarga dedicació a la traducció literària, especialment de l'anglès al català, amb obres i autors significatius, i als quals cal afegir-hi la dificultat, com és el cas de James Joyce, Samuel Beckett, Harold Pinter, Laurence Sterne, John Steinbeck, John Osborne, Henry Fielding, Rudyard Kipling, entre altres.

Mallafré va rebre al 1981 elPremi de la Generalitat de Catalunya a la millor traducció catalana d'una obra estrangeraper la traducció d'Ulisses, de James Joyce.

En segon lloc, el guardó honorífic reconeix seva tasca de reflexió i recerca al voltant de l'activitat del traductor, amb aportacions que han esdevingut referencials, com és el cas deLlengua detribu i llengua de polis. Bases d'una traducció literària, per la qual va rebre el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (1993). Finalment, cal destacar la seva tasca docent tant en relació a la llengua catalana (a la URV) com a l'anglès (a l'institut Gaudí, de Reus), la seva activitat com a membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, sense oblidar el seu paper fonamental en els inicis del Premi de traducció Vidal Alcover, com a membre del jurat.

Els premis d'aquesta edició

L'organització s'ha mostrat molt satisfeta tant de l'edició d'enguany com de l'evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Entre les raons aportades pels participants a través de les enquestes posteriors a la seva participació destaquen la història i la reputació dels premis tarragonins, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez, el canal de TV TAC 12, el digital cultural Núvol i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L'organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.

Els guardonats als Premis Ciutat de Tarragona: Jordi Diu,

Manel Castromil guanya el 32è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de Novel·laAjuntament de Tarragona

tracking