Diari Més

Empresa

L'arribada d'ILJIN atraurà empreses relacionades amb el vehicle elèctric i l'hidrogen verd

Experts de la URV apunten que manquen professionals qualificats en enginyeria elèctrica

La fàbrica que té l'empresa a Malàisia, amb una estructura similar a la que tindrà a la ubicació de Mont-roig.

Una empresa de components de bateries donarà feina a 500 persones a Mont-roigACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts de la Universitat Rovira i Virgili (URV) creuen que l'arribada d'ILJIN a Mont-roig del Camp atraurà altres companyies relacionades amb el vehicle elèctric i l'hidrogen verd. Consideren que la implantació de l'empresa sud-coreana de components per a bateries pot provocar un augment de firmes de diferents sectors econòmics relacionats amb aquestes tecnologies al Camp de Tarragona i a la resta de Catalunya. Això, segons apunten, requerirà molts professionals qualificats en diferents àmbits de l'enginyeria, però alerten que actualment les universitats no formen prou alumnat per satisfer la demanda, especialment en estudis com l'enginyeria elèctrica.

Hugo Valderrama, director del departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, valora que si bé a Sagunt (País Valencià) s'instal·larà una gran fàbrica de bateries per a cotxes elèctrics, «això no vol dir que alguna altra fàbrica vingui aquí a prop». Valderrama destaca que aquests vehicles necessiten molts components electrònics i que ja hi ha companyies a Catalunya que els fabriquen. En aquest sentit, la presència d'ILJIN és un punt a favor perquè més firmes vegin el territori com un lloc on produir els seus productes amb eficiència. «Com més n'hi ha, més se'n poden atreure», resumeix.

Joan Carles Bruno, professor del departament d'Enginyeria Mecànica de la URV, comenta que les bateries «poden ser importants per al desenvolupament de l'automoció, però també per a les energies renovables d'autoconsum». «Pot servir de tractor per a altres inversions i per al desenvolupament», valora.

Valderrama també exposa que fins ara s'estava deslocalitzant. «Quan hi ha una crisi -com la pandèmia-, si confies molt en el productor i ell té algun problema i no t'arriben les peces, la teva producció es malmet», assenyala. «Ens hem acostumat a dependre dels productes electrònics del sud-est asiàtic i si no relocalitzem a Europa ens podem trobar amb un problema similar en el futur», alerta.

En cas que es produeixi aquest increment d'empreses faran falta molts treballadors amb formació en el camp de l'enginyeria elèctrica i electrònica, però també en informàtica o telecomunicacions. Valderrama adverteix que, amb el ritme actual, les universitats no podran proveir els professionals necessaris. De fet, companyies que es dediquen a la instal·lació de plaques solars o parcs eòlics ja tenen problemes seriosos de manca de personal especialitzat en electricitat i electrònica.

Tot i això, el director del departament creu que aquesta demanda permetrà atreure estudiants, encara que lamenta que en els darrers anys moltes universitats han cancel·lat els estudis d'Enginyeria Elèctrica. A la URV, en canvi, s'han mantingut. A més, s'ha creat un màster especialitzat en tecnologies de l'hidrogen i un altre sobre tecnologies del vehicle elèctric, adreçat tant a alumnes que han acabat el grau com a treballadors d'empreses com Lear o Idiada que volen reciclar-se i ampliar coneixements.

Igualment, els experts aposten per tenir actualitzats els currículums i, si cal, adaptar-los a les necessitats de les companyies que s'implantin al territori. Bruno considera que «pot ser interessant per als estudiants fer estades en empreses, igual que es fa amb la indústria petroquímica», així com signar convenis de col·laboració entre universitat i sector privat per fer recerca i desenvolupar aquestes tecnologies.

L'elecfoil, un component necessari

A la futura fàbrica de Mont-roig, ILJIN produirà elecfoil, una làmina de coure molt fina que es col·loca dins les bateries i que és indispensable per al seu funcionament, especialment per al procés de càrrega i descàrrega. «Les làmines fan de col·lectors de la corrent d'electrons que es genera dins la bateria i contribueix al transport dels electrons», explica Joan Carles Bruno. L'elecfoil es troba «en tots els tipus de bateries d'ió liti», detalla. Per això, aquest producte «serà important per altres empreses d'electrònica», ja que qualsevol aparell que utilitzi bateries d'ió liti -cotxes, telèfons mòbils, càmeres...- el necessita.

Bruno va més enllà i relaciona l'arribada d'ILJIN amb el projecte de la Vall de l'Hidrogen Verd que vol desenvolupar la demarcació de Tarragona. «L'acumulació d'energia elèctrica es pot fer tant amb bateries com amb hidrogen. Aquestes fonts d'acumulació no són competidores, sinó que són compatibles», remarca. En instal·lacions d'autoproducció elèctrica però, aquest emmagatzematge es fa preferentment mitjançant bateries.

tracking