Diari Més

Urbanisme

La Rambla Nova de Tarragona es remodelarà per guanyar atractiu i seguretat per als vianants

El projecte convertirà el tram final en un espai prioritari per a persones i renovarà paviment i parterres des del Balcó fins a la Font del Centenari

El projecte de la Rambla Nova té l'objectiu de donar prioritat als vianants i que el trànsit de vehicles sigui per raons molt concretes.

La Rambla Nova de Tarragona es remodelarà per guanyar atractiu i seguretat pels vianantsXavi Jurio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona treballa en la remodelació de la Rambla Nova des de la Font del Centenari fins al Balcó del Mediterrani. L'actuació contempla convertir el tram final, el més pròxim al Balcó, en un espai de prioritat per a vianants. El projecte també recull el canvi de pavimentació, amb l'objectiu de donar-li uniformitat a la superfície, la renovació de parterres i de l'enllumenat.

«L'objectiu final és embellir-la i que els vianants es puguin moure amb facilitat a banda i banda i sigui un espai més fàcil, còmode i segur per a persones amb problemes de mobilitat reduïda i per a gent gran», explica el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig, sobre el macroprojecte. «La Rambla Nova té molt atractiu i un potencial infinitament gran, però també unes carències, o incoherències, per resoldre», exposa Puig sobre la necessitat d'embellir-la «a l'alçada que li correspon». Una de les principals actuacions és «peonitzar», tal com defineix el conseller la renovació d'espais per donar-li prioritat al vianant, el tram final, el més pròxim al Balcó del Mediterrani. «La idea és que el trànsit de vehicles sigui molt concret, poc habitual», assenyala el conseller sobre una actuació similar a la del carrer Canyelles i les ideades per a altres punts de la ciutat, com la del carrer d'Orosi.

En aquesta mateixa línia es pretén realitzar altres intervencions per tal d'afavorir els ciutadans i els visitants que passegin per la Rambla. «Els parterres enjardinats actuals generen un continu impenetrable. Poden ser més permeables i tenir diversos passos, la qual cosa acabarà definint la proposta arquitectònica. Es poden generar moltes possibilitats que donin una millor accessibilitat i un major protagonisme al vianant», manifesta Puig.

En relació als parterres, el conseller assegura que la intenció no és substituir-los, sinó renovar-los, ja que «estan envellits i es poden fer més bonics». D'altra banda, una altra de les grans actuacions del projecte és la renovació del paviment que cobreix la superfície. «Ara tenim textures diferents i inconnexes», exposa Puig sobre els diferents tipus de rajola. Avui dia, la Rambla Nova de Tarragona compta amb tres tipus, dos de rajoles (diferents entre elles) i un d'asfalt, que es va col·locar amb el trasllat del mercat de marxants a la Rambla. La nova pavimentació, que pretén donar-li uniformitat a la Rambla, encara està en fase d'estudi.

D'altra banda, també es millorarà l'enllumenat i es faran desaparèixer de la vista dels vianants els quadres elèctrics. Segons exposa Puig, també hi ha la possibilitat de crear zones més poroses: «Potser es poden generar més zones enjardinades». El conseller també apunta que es mantindran els actuals bancs de pedra i els «bancs dels enamorats».

Tanmateix, en relació als bancs, «els arquitectes poden fer plantejaments diversos», apunta Puig, sobre la possibilitat d'incorporar altres de diferents característiques. «La Rambla Nova no patirà un canvi radical, però volem fer una remodelació per posar-la més bonica i agradable per a tothom», resumeix el conseller de Territori i Mobilitat.

L'objectiu final de l'actuació és donar més vida i que hi hagi més activitat a la Rambla Nova. A més a més, el projecte està ideat perquè sigui un espai més inclusiu. «Farem una Rambla senyorial i inclusiva, oberta a tothom», apunta Puig sobre un projecte que vol vetllar per la seguretat de diferents col·lectius. En aquest aspecte, apunta que es remodelarà la superfície on actualment hi ha les rajoles instal·lades durant el govern de l'exalcalde Josep Maria Recasens, ja que «quan plou, rellisquen» i hi ha perill que la gent es faci mal.

En els últims anys, l'Ajuntament ha realitzat diferents tasques de millora a la Rambla, com arreglar rajoles trencades o substituir els bol·lards instal·lats durant la passada legislatura arran dels atemptats terroristes del 2017. «Era un bon sistema de defensa, però al final tenien una imatge horrorosa per les pintades, així que vam instal·lar els actuals quadrats grisos, que són més elegants i tenen més coherència amb l'aspecte de la Rambla», detalla Puig sobre uns equipaments que també poden actuar com a bancs. Més enllà d'aquestes millores, l'Ajuntament preveu «diverses intervencions més tàctiques per millorar l'aspecte de la Rambla i la seva confortabilitat, ja que vèiem que no n'hi havia prou», destaca.

«És un projecte que respon a les necessitats. La Rambla és l'artèria principal de Tarragona, el passeig per excel·lència tant per a residents com per a visitants. Té una importància cabdal en l'autoestima dels tarragonins i és una carta de presentació per als turistes», expressa Puig sobre una reforma integral amb diferents línies d'actuació, com la renovació de parterres i del paviment i la «peonització» del tram final. «Tenim tres grans àmbits d'actuació, l'entorn de la Part Baixa, la Rambla Nova i illa Corsini. Aquests espais poden configurar, i ho han de fer, una xarxa d'itineraris meravellosa per passejar», assenyala Puig.

La licitació de la redacció del projecte es treurà aviat, segons comenta Puig, qui afegeix que «és una intervenció a realitzar en els pròxims dos o tres anys». La idea és deixar el projecte preparat perquè les obres s'executin durant el pròxim mandat.

tracking