Diari Més

Cultura

Tarraco Viva arrenca per situar la ciutat al capdavant del món cultural

L'edició d'enguany tracta l'era dels grans descobriments arqueològics i l'inici de les excavacions

Dos participants en els grups de reconstrucció històrica que actuaran aquests dies.

Tarraco Viva arrenca per situar la ciutat al capdavant del món culturalXavier Jurio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d'aquesta setmana i fins al diumenge 29 de maig tindrà lloc a diversos indrets de la ciutat el festival Tarraco Viva, dedicat a la reconstrucció del món romà, a la seva divulgació i a fomentar el coneixement de la ciutat com un dels epicentres de la cultura clàssica a la mediterrània occidental. En total, el programa preveu 91 actes públics, a més d'un festival on line amb activitats en streaming i passis de vídeos al web de l'organització. El pressupost global del certamen és de 220.000 euros. El lema del Tarraco Viva d'enguany és Grans descobertes arqueològiques de l'antiguitat. Arqueologia i Història per al segle XXI, i hi tindran un paper protagonista fets com ara el centenari de la descoberta de la tomba de Tutankamon, el bicentenari del desxiframent dels jeroglífics egipcis per Champoillon, el bicentenari del naixement de Heinrich Schlieman, descobridor de Troia, i el centenari de la Fundació Bernat Metge.

Tambe se celebren anivesaris paral·lels, com ara els 25 anys de Tarraco a Taula, els 20 anys del grup de reconstrucció històrica Thaleia i els 175 de la Biblioteca Pública de Tarragona.

En l'acte d'inauguració, que es va fer ahir al migdia al Passeig Arqueològic, l'alcalde, Pau Ricomà, va remarcar que els ciutadans «recuperem un festival al carrer» i que l'any vinent encara serà més important que enguany, perquè, «coincidint amb els 25 anys de Tarraco Viva es commemoraran els 100 anys de l'inici de les excavacions de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, descoberta amb motiu de les obres de la Tabacalera», va dir.

També va intervenir Joan Josep Garcia, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, recordant el compromís de l'ens intercomarcal amb els esdeveniments culturals de la demarcació. Garcia va recordar que la Diputació es gasta al voltant de 100 milions d'euros en cultura, i presta especial atenció als festivals, especialment a Tarraco Viva, perquè «ha assolit una dimensió europea». També va recordar que el certamen no és només de Tarragona, ja que, en incloure altres municipis, «contribueix a vertebrar culturalment el territori».

En aquest sentit, la directora del Museu Nacional Aqueòlogic (MNAT) va recordar que «Tarraco arriba des de l'Arc de Berà fins a Centcelles» i que certamens com aquest «recol·loquen el patrimoni dins de l'àmbit internacional».

La directora general de Patrimoni de la Generalitat, Sònia Hernández, va exposar per la seva banda que «és un orgull i una responsabilitat ser Patrimoni de la Humanitat reconegut per la UNESCO, i festivals com aquest donen resposta a totes les necessitats que ens planteja aquesta circumstància». Segons Hernández, «Tarragona ha de gaudir de l'arqueologia, n'ha de tenir cura i vetllar materialment per ella».

El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, va explicar perquè s'havia triat, enguany, el tema de les grans descobertes: «Vivim en temps convulsos», va dir, «tenim el canvi climàtic, la guerra, la crisi econòmica, i sense la bellesa no serem capaços de canviar d'hàbits», va remarcar.

Lloc de trobada

Per a Seritjol, l'arqueologia «no és un lleure. És un lloc de trobada entre generacions». Però no en l'espai, va aclarir, sinó en el temps. «Les persones d'ara podem entendre com era la vida de les d'aleshores. El passat ens servirà, també per imaginar-nos nous futurs». Va concloure.

L'acte va finalitzar amb l'escenificació d'alguns fragments dels grups de reconstrucció històrica, que enguany tractaran qüestions relacionades amb la temàtica que protagonitzarà el festival.

tracking