Diari Més

Laboral

La manca de joves qualificats a Tarragona compromet el ram de la construcció

Les empreses formen els seus propis treballadors a les obres mentre demanen una dignificació que faci atractiu l'ofici

La construcció d'edificis no entra dins de les preferències dels joves professionals.

La manca de joves qualificats a Tarragona compromet el ram de la construccióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els empresaris del ram de la construcció, tant de la ciutat com de la demarcació, observen amb preocupació la manca de joves interessats en la professió de paleta, cosa que els du a contractar a treballadors forans. Si bé no es queixen pel fet que els operaris hagin de ser estrangers, sí que troben a faltar la formació que reben els estudiants que fan cicles formatius de construcció als instituts.

A Tarragona, l'IES Comte de Rius, que és el que s'encarrega d'impartir-los, ha notat un repunt en la demanda d'aquests estudis professionals, tot i que amb la quantitat de matriculats creu que no seran suficients per cobrir les necessitats. Aquesta situació es dona en un període en el qual, gràcies a la recuperació de l'economia i l'anunci dels fons europeus Next Generation, s'espera que no mancaran comandes en el futur, cosa que fa augmentar la preocupació sobre la viabilitat del sector en els pròxims mesos i anys. Segons l'informe anual de l'Observatori Industrial de la Construcció, a nivell de l'Estat només el 9,1% dels ocupats del sector són joves. Aquest informe alerta que hi ha amenaces que afecten la productivitat i la competitivitat del teixit empresarial, com ara l'envelliment progressiu de la força laboral.

D'aquesta manera, el document explica que des del 2008, la població jove ocupada al sector menor de 30 anys ha passat de representar el 25,2 % al 9,1 % el 2021, descendint més de 16 punts percentuals. Mentrestant, la població ocupada de 55 anys i més, ha passat del 9,4% el 2008 a suposar el 19,1%, augmentant més de 9 punts.

La manca de recanvi generacional o d'interès dels més joves és fàcil d'explicar per als responsables del sector. Joan Romeu, president del Gremi de la Construcció del Tarragonès, ha indicat que «no és que els joves ens facin falta només ara. Els vam perdre amb la crisi financera del 2008, perquè aleshores no teníem feina per oferir-los. Ara ens trobem que no hi ha personal de reposició perquè no entra gent nova, però això també passa en altres oficis, com ara lampistes, fusters, o electricistes».

Romeu creu que això és així perquè «el sector no dona una imatge atractiva. La Cambra de Contractistes de Catalunya ja està buscant maneres de corregir aquest problema». Romeu remarca que el ram de la construcció no és com la imatge tòpica que se'n tenia fa anys, ja que «ara treballem amb maquinària, elements de seguretat i materials tecnològics. El sector ha canviat molt». Però reconeix que és una especialitat «de formació lenta. No es fàcil fer el que fem i no tothom està format. D'això, ara, ens n'encarreguem les empreses».

A manca de joves titulats, els constructors contracten persones provinents de l'exterior, la majoria dels quals no tenien abans la formació que es necessita, cosa que motiva que siguin les pròpies constructores les que ensenyin l'ofici. Romeu calcula que el 70% de la mà d'obra actual és d'altres països d'arreu del món, com ara d'Europa de l'Est, d'Àfrica del Nord, de l'Amèrica Llatina i també de l'Índia i del Paquistan.

Romeu insisteix en el fet que «els joves han de poder veure que en un sector com aquest et pots guanyar la vida. No tenim els pitjors convenis del mercat laboral, precisament, i els caps de setmana són festius. Això no ho poden dir altres com l'hostaleria».

El constructor no s'acaba de refiar, però, de la revifalla que s'espera amb els projectes finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea perquè «ara mateix hi ha un problema de preus disparats en totes les mercaderies, i caldrà veure com afecta als encàrrecs d'obres», conclou.

Cicles formatius

El president del Gremi de la Construcció del Baix Camp, Antoni Sentís, s'ha pronunciat en una línia similar a la del seu col·lega tarragoní, tot i que posa l'accent en la necessitat de promoure els cicles formatius, de grau mitjà i superior, als instituts.

«Amb la crisi del 2008 vam perdre una generació de paletes», afirma, «i el que necessitem ara és mà d'obra qualificada». Per aquest motiu, Sentís posa l'accent en la necessitat de dignificar la professió. Creu, també, que els ajuntaments podrien organitzar escoles d'oficis per fomentar l'interès en aquest sector.

L'institut Comte de Rius de Tarragona ofereix un cicle mitjà i un altre superior de construcció. El seu responsable, el professor Ramon Cañadas, explica que en l'actualitat els segueixen un total de 15 alumnes, i admet que «al sector fa falta molta gent», tot i que fa un parell d'anys no arribaven als 10, i aquesta tendència la veu positiva.

Pensa, també, que caldria modificar les normes de contractació i demanar alguna titulació per exercir l'ofici. I avança la idea segons la qual «els centres també podrien formar immigrants, si el que es vol és mà d'obra qualificada», explica.

tracking