Diari Més

El Joan XXIII de Tarragona, entre els hospitals pitjor valorats pels MIR

Entre els centres petits millor valorats hi ha el Pere Mata de Reus, segons una enquesta de Metges de Catalunya

Imatge de l'Hospital Joan XXIII, on s'ha adaptat la zona C de la sisena planta per casos de COVID-19.

Santa Tecla i Joan XXIII adapten part d'una planta per casos de coronavirusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell, el de Terrassa i el del Mar de Barcelona són els tres centres millor valorats pels metges interns residents (MIR) per les seves condicions laborables i retributives, mentre que els pitjors són el Joan XXIII de Tarragona, Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat i Germans Trias de Badalona.

Són els resultats d'una enquesta feta pel sindicat Metges de Catalunya (MC) als residents amb l'objectiu d'elaborar un llistat dels hospitals i unitats docents d'atenció primària del territori en funció del seu respecte pels drets laborals i formatius dels futurs especialistes.

L'enquesta del sindicat, que han respost 427 residents (el 10 % de tots els MIR a Catalunya), pregunta aspectes com els horaris i descansos, la quantitat de guàrdies mensuals, el temps destinat a la formació, la qualitat de la supervisió o els seus drets retributius, tant en atenció primària com en hospitals.

Segons la mitjana de puntuacions obtingudes, els tres hospitals grans -amb més de 100 residents en la seva plantilla- que obtenen millor valoració són l'Hospital del Consorci Sanitari de Terrassa (CTS) i el Parc Taulí de Sabadell, ambdós en el Vallès Occidental, i el del Mar, en la capital catalana.

En la part de baix del llistat, els de menor puntuació són el Joan XXIII de Tarragona, i el Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat i Germans Trias de Badalona (Barcelonès).

Entre els hospitals petits -amb menys de cent residents-, els millor valorats són Figueres (Alt Empordà), Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i Pere Mata de Reus (Baix Camp), i els de pitjor puntuació són Vic (Osona), Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre) i el Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona.

Quant a l'atenció primària, també figura en les primeres posicions el Consorci Sanitari de Terrassa -en aquest cas els CAP-, juntament amb el centre ACEBA de Barcelona i la unitat docent d'Atenció Familiar i Comunitària (AFiC) de Girona, i els pitjors són l'AFiC de Tarragona i de Lleida i el Consorci Sanitari del Maresme.

D'altra banda, l'estudi demostra que 16 centres no asseguren als MIR el dia de descans posterior a una guàrdia de 24 hores i 10 d'ells no garanteixen un descans setmanal mínim de 36 hores ininterrompudes.

Per MC, les dades de l'enquesta acrediten que, en molts casos, les condicions laborals dels residents «necessiten millorar», especialment en aquells aspectes relacionats amb el dret al descans i la conciliació.

tracking