Diari Més

Tarragona suma 953 habitatges turístics legalitzats en quatre anys

Segons l'Associació d'Apartaments Turístics, cada vegada més propietaris decideixen regularitzar l'explotació del servei

Imatge d'un apartament gestionat per Tarraco Homes, empresa associada a l'AAT.

Tarragona suma 953 habitatges turístics legalitzats en quatre anysGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre d'apartaments turístics legals a Tarragona ha crescut fins a 1.690. Aquesta és la xifra registrada el 28 d'abril d'aquest mateix any, una xifra que mostra la recuperació dels efectes de la pandèmia. El 2018 n'hi havia un total de 737, tal com va recollir l'estudi Diagnosi de l'habitatge d'ús turístic a Tarragona, impulsat pel Patronat Municipal de Turisme i elaborat per la Fundació URV, el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i el GRATET. L'any 2019 la xifra va créixer fins al voltant dels 1.200, segons indica el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, Joan Calvet. L'any 2020 hi va haver un estancament degut a la covid-19, però des del 2021 ha tornat a incrementar-se el número. «Alguns que potser es van donar de baixa l'any 2020 han tornat», manifesta Calvet, qui afegeix que «cada vegada la gent és més conscient que ha de regularitzar l'explotació del servei», ja que les sancions per a aquells que operen de manera il·legal poden ser d'entre 3.000 i 30.000 euros per habitatge.

Degut a la insistència de les administracions públiques perquè els apartaments regulin la seva situació, el nombre d'habitatges turístics legals pot augmentar, tal com exposa Calvet. Tanmateix, no creu que s'estrenin molts més nous habitatges de lloguer. Segons l'estudi de 2018 elaborat, entre altres, per la Fundació URV, un 73% dels habitatges entrava dins la legalitat. Segons Calvet, aquest percentatge «segurament ha crescut des del 2019», un any molt positiu per a Tarragona en l'àmbit turístic.

L'estudi del 2018 també indicava que un 15,5% dels habitatges eren irregulars, mentre que un 11,5% es va catalogar com a fora de la normativa perquè la llei no els contemplava. «Aquests habitatges no són ni legals ni il·legals, són al·legals», comenta Calvet. La Generalitat de Catalunya és conscient que la llei s'ha d'actualitzar i els inclourà en la nova normativa. «Intentarà regular diversos aspectes que no figuraven en la llei de 2012», explica Calvet.

A banda d'aquests tres grups (legals, il·legals i al·legals), el president de l'Associació d'Apartaments Turístics assenyala que n'existeix un altre, que correspondria a aquells habitatges que exerceixen una «competència deslleial» perquè no compleixen alguns aspectes de la normativa quant a fiscalitat, imposició de la taxa turística o registre d'hostes. «A l'Associació no en tenim cap d'aquest tipus, sempre demanem que els nostres afiliats compleixin els requisits que marca la llei», assegura Calvet.

Tal com apunta el mateix Calvet, es contemplen onze zones urbanes a tenir en compte a Tarragona: les urbanitzacions de Llevant, Riuclar i la Floresta, l'Eixample Centre, el Nou Eixample, el Miracle, els barris marítims i el Serrallo, la Part Alta, Sant Salvador i Sant Ramon, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista i Torreforta i Campclar. Segons l'estudi de 2018, els nuclis on tenen més pes els apartaments turístics són les urbanitzacions de Llevant, amb un 24%, i la Part Alta i l'Eixample Centre (que contempla el centre de la ciutat, la zona pròxima a la Rambla Nova i la plaça Imperial Tarraco), ambdues amb un 21%.

D'aquesta manera, la ubicació dels habitatges s'orienta a la demanda turística de visitar les diferents platges i el patrimoni històric de Tarragona. «El nostre client acostuma a ser de tipus familiar i cultural», destaca Calvet. El president de l'entitat turística també comenta que els clients «donen vida a la ciutat, als comerços, supermercats i diferents restaurants de Tarragona», la qual cosa té efectes positius per a l'economia local.

Els allotjaments turístics de Tarragona són propietat d'empreses o de particulars, els quals acostumen a gestionar un o dos. «Hi ha empreses que pot ser que gestionin uns 50 habitatges o fins i tot més, uns 200», comenta Calvet. Avui dia, hi ha diferemts plataformes digitals que recullen diversos allotjaments, com Airbnb, Booking o altres. En algunes plataformes no demanaven o no demanen el número de registre de l'habitatge, però «en els últims temps la Generalitat s'ha posat més exigent en aquest aspecte», indica Calvet en referència a la legalitat dels apartaments turístics, que poden ser de diferents tipologies: habitatges dins d'una comunitat de veïns, habitatges plurifamiliars o habitatges unifamiliars, com xalets.

D'altra banda, pel tipus de turista que visita Tarragona, Calvet assegura que no acostumen a haver-hi problemes de desperfectes. En cas de ser així, si algú pertorba el descans dels veïns, se'l pot fer fora de l'allotjament, tal com marca la llei.

tracking