Diari Més

Política

L'exgerent de Tarragona Ràdio denuncia la regidora Paula Varas

Josep Maria Bonet l'acusa de suplantació o usurpació de personalitat perquè l'empresa utilitzava la seva signatura electrònica

Locals de Tarragona Ràdio, la ràdio municipal, en una imatge d'arxiu.

L'exgerent de Tarragona Ràdio denuncia la regidora Paula VarasOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regidora Paula Varas, presidenta del consell d'administració de l'Empresa municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona (EMMCT ), de la qual depèn Taragona Ràdio, ha estat citada en qualitat d'investigada pel titular del jutjat d'instrucció num. 2 de Tarragona, a conseqüència d'una denúncia interposada per l'antic gerent de l'empresa, Josep Maria Bonet, que l'acusa d'haver estat utilitzant la seva signatura electrònica durant uns mesos després del seu acomiadament.

Bonet va ser despatxat de l'EMMCT el juny de 2019, però assegura que van continuar avalant amb la seva signatura diversos tràmits administratius de l'empresa fins l'any següent. La denúncia inclou Núria Pallarès, secretària del consell d'administració de l'EMMCT. Totes dues hauran de declarar als jutjats el dia 7 de juliol. Josep Maria Bonet va exercir de gerent de l'empresa municipal entre els anys 2017 i 2019, durant els mandats del PSC. Posteriorment, amb la formació de l'equip de govern actual, encapçalat per ERC i amb Paula Varas de presidenta de l'EMMC, va ser apartat de les seves funcions i acomiadat. Tot i això, tal com detalla en la seva denúncia, «després del 13 de setembre de 2019 vaig tenir coneixement que els poders mercantils no havien estat revocats».

Aquests poders inclouen la signatura electrònica, amb la qual es van fer diversos tràmits de l'empresa amb l'Agència Tributària fins al mes de gener de 2020. Bonet va enviar, en dues ocasions, sengles burofax tant a Paula Varas com a Núria Pallarès, requerint que se'l donés de baixa al Registre Mercantil, cosa que no va succeir.

«Després de la meva destitució es va utilitzar, òbviament sense el meu consentiment i sense la meva autorització, la meva signatura digital», afirma Bonet en el text de la denúncia. Per aquesta raó, considera que les denunciades «podrien ser autores d'un delicte de suplantació o usurpació d'identitat dels articles 402 i 402 bis del Codi Penal; i d'usurpació d'atribucions dels articles 506 i següents del Codi Penal».

Diligències

La denúncia de Bonet, datada el 3 de març d'enguany, ha estat tinguda en compte, i ara el jutjat número 2 ha engegat diligències prèvies, citant Varas i Pallarès en qualitat d'investigades.

ERC, per la seva banda, va fer públic ahir un comunicat on indicava que «de la denúncia no es desprèn que hi hagi proves fefaents que les dues persones denunciades hagin utilitzat aquest certificat. A tot això, si algú ha fet servir el seu certificat només pot ser una persona a qui ell mateix hagi donat les claus».

ERC va voler contraatacar afegint que «aquesta denúncia arriba després que s'hagin portat a la Fiscalia pràctiques irregulars i subvencions opaques de l'etapa de l'exgerent i que farien referència a una mala gestió. Esperem que aquesta manera de fer es desterri per sempre de la nostra ciutat».

Finalment, la mateixa Paula Varas va dir que «aquesta denúncia permetrà investigar a fons les faltes administratives que presumptament existeixen en aquest tema i alhora aclarirà qui pot haver utilitzat el certificat digital. Tinc la seguretat que tot s'acabarà aclarint, més enllà de la cortina de fum que alguns intenten promoure per treure el focus de les causes que tenen als jutjats. Treballem perquè la ciutat de Tarragona sigui exemple de bon govern, transparència i rigor».

Els altres grups de l'equip de govern es van mantenir en aquesta línia. Cristina Guzmán, en nom de Junts per Tarragona, remarcava que «és molt rellevant que la persona que ha posat la denúncia sigui algú que està sent investigat per pressumptes irregularitats greus a l'empresa de mitjans. Aquesta maniobra sembla un intent a la desesperada per posar una cortina de fum a una manera d'actuar que ha fet molt mal a la reputació de l'Ajuntament i de l'administració», i va afegir que «aparentment no hi ha hagut una usurpació, ja que va ser el propi denunciant qui va cedir el seu certificat digital perquè una altra persona en fes ús, tot i sabent que els certificats digitals són personals i intransferibles».

Eva Miguel, portaveu de la CUP, per la seva banda, argumentava que «aixecar catifes i fer caure les màscares de les pressumptes pràctiques corruptes del PSC a Inipro i ara a l'EMMCT té les seves conseqüències i no surt pas gratuït. Ho estem veient ara, i no és pas la primera vegada».

Sandra Ramos, en nom del PSC, creu que el certificat digital es va quedar a l'ordinador de la feina de Bonet ja que «el van fer fora no només del seu càrrec de gerent, que és de confiança, sinó del seu lloc de treball, i no va buidar l'aparell». Creu que la suplantació no es pot negar, perquè «és un fet objectiu i no una qüestió opinable. Per això Paula Varas hauria de dimitir», conclou.

tracking