Diari Més

Tradicions

Recuperen a Torreforta la processó de la Mare de Déu d'Araceli

El barri de Torreforta va celebrar aquesta data fins a finals dels anys seixanta

Un moment de la processó, amb la imatge que torna a ser mostrada pels carrers.

Recuperen a Torreforta la processó de la Mare de Déu d'AraceliGisela Pous

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mare de Déu d'Araceli va tornar a sortir ahir en processó pels carrers de Torreforta, després que deixés de fer-ho a finals dels anys 60. Els encarregats de reviure la tradició han estat la confraria del Cristo del Buen Amor, coneguda popularment com la confraria dels andalusos, i la Associació Cultural Andalusa de Tarragona. L'acte va tenir lloc ahir a la una del migdia, després que es fes una misa rociera a la parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta, que és on es guarda la imatge. La processó va comptar amb la participació de l'Associació Musical de la mateixa confraria dels andalusos, aplegant un públic nombrós.

El president de la confraria del Cristo del Buen Amor, Raul Sánchez, va indicar que alguns veïns que participaven del culte d'Araceli els anys 60 els van demanar si es podien fer càrrec de les celebracions, que havien quedat reduïdes a un missa. La confraria, juntament amb l'associació cultural, va acceptar el repte.

Revitalitzar

«Vam pensar que per revitalitzar la celebració s'havia de recuperar la processó», va explicar Sánchez, «i això és el que hem fet». El president de la confraria es va manifestar «molt agraït a la parròquia de Sant Josep Obrer, que ens van acompanyar durant tot l'acte, tant a la missa com a la processó». El seguici va recórrer diversos carrers del barri i, posteriorment, va tornar a entrar al temple.

Sánchez també va dir que «la intenció que tenim és repetir-ho anualment, perquè ens agrada recuperar activitats al voltant de la parròquia i del barri».

La Mare de Déu d'Araceli és Patrona de Lucena (Còrdova) i del Camp Andalús des de 1562. La Reial Arxiconfraria de Maria Santíssima d'Araceli data de 1563 i consta de diverses germandats filials al territori peninsular.

Tarragona també va comptar amb una Germandat filial que es va fundar el 1958 al barri de Torreforta. El 1959 es va encarregar la imatge actual a l'escultor granadí Daniel Gutiérrez Ruiz, i va ser col·locada a l'altar major de la parròquia. A partir del 1960 i durant diversos anys consecutius es va celebrar una processó pel barri, amb gairebé 500 germans agrupats entorn a la Mare de Déu.

Amb els anys, però, la tradició es va anar perdent, i és ara que n'ha començat la recuperació, amb l'esperança que aquesta activitat s'acabi consolidant dins del calendari festiu i tradicional de la ciutat.

tracking