Diari Més

Cultura

Els cinemes de Tarragona recuperen la normalitat amb la fi de les restriccions i 'Alcarràs'

Molts espectadors han vist la pel·lícula catalana durant la Festa del Cine, tant als Ocine de les Gavarres com als Yelmo del Parc Central

Imatge de les llargues cues per visionar la pel·lícula 'Alcarràs'.

Els cinemes de Tarragona recuperen la normalitat amb la fi de les restriccions i 'Alcarràs'Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cinemes de Tarragona tornen a gaudir de l'estabilitat d'abans de la pandèmia des de la fi de les restriccions. Alhora, el responsable dels Ocine de les Gavarres, Josep Eduard Príncep, destaca la influència de la pel·lícula Alcarràs, dirigida per Carla Simón, en la recuperació de la normalitat: «Miro a la gent i sento com si fos abans de la pandèmia. Alcarràs omple les sales i ve gent de totes les edats, moltes persones adultes, però també força joves». La nombrosa afluència ha suposat una gran sorpresa, expressa Príncep, qui detalla que els tres dies de Festa del Cine, un esdeveniment que pretén fomentar el cinema mitjançant l'abaratiment de les entrades, han estat protagonitzats pel llargmetratge català. «Al voltant d'un 25% dels espectadors han vingut per veure Alcarràs. El millor de tot és que hi ha hagut gent que, tot i quedar-se sense entrada perquè s'han esgotat, expressa la seva felicitat per l'èxit i em diu contenta que ja tornarà el dia següent».

Segons exposa Príncep, els Ocine de les Gavarres van ser el passat cap de setmana el quart espai d'exhibició amb major nombre d'espectadors d'Alcarràs a tot l'estat espanyol. Alhora, el subgerent dels Yelmo Cines del Parc Central, Jorge San Segundo, confirma la gran acollida de la pel·lícula: «La sala té un molt bon percentatge d'ocupació».

Els Yelmo, amb sis sales i uns nou anys de vida, també estan recuperant les sensacions d'abans de la pandèmia. «Ara ja no tenim limitacions d'aforament i la gent pot anar sense mascareta», manifesta San Segundo, graduat en comunicació audiovisual i amant del cinema que porta uns vuit anys treballant a Yelmo i segueix gaudint de l'ambient i de l'olor a crispetes. «Estar al centre comercial també ens afavoreix perquè molta gent ve a passar el dia sencer aquí», expressa San Segundo.

Per la seva banda, Príncep assenyala que encara hi ha gent que porta la mascareta per prevenció, però en general nota els espectadors «més relaxats». Els Ocine de les Gavarres, amb 17 sales i oberts des de 1998, van ser el 2021 el desè espai d'exhibició amb major nombre d'espectadors de l'estat espanyol. «No seria la posició natural», explica Príncep en referència a altres cinemes de ciutats més grans que per lògica haurien d'estar per damunt.

Tot i això, el 2020 i el 2021 van ser anys durs per als cinemes. «La sensació és que hem estat damunt d'una muntanya russa, però ara per fi sembla que arribem a un punt estable. Alcarràs era una pel·lícula necessària per a nosaltres», apunta Príncep.El responsable dels Ocine de les Gavarres també destaca el nivell de culturització cinematogràfica de la població tarragonina: «Tarragona té molts cinèfils i està a un nivell molt alt respecte a l'exigència en cinema». Príncep indica que des de la pandèmia ha predominat un perfil d'espectador jove, tot i que les pel·lícules infantils «mai deixen de funcionar». Afegeix que els Ocine s'han enfocat com un «cinema de província», ja que s'aproxima gent de tota la demarcació i, a l'estiu sobretot, turistes de ciutats com Saragossa o Madrid.

En aquest sentit, els Yelmo en temporada alta acostumen a rebre molts clients estrangers, sobretot francesos i russos, destaca San Segundo. D'altra banda, explica que, «en ser el cinema que hi ha dins la ciutat, ens enfoquem a un públic molt més familiar, i a adolescents i gent gran que no poden o volen agafar el cotxe per anar a altres cinemes. És un cinema al qual es pot anar a peu». Els Yelmo també han fidelitzat clients gràcies a les sessions de pel·lícules en versió original dels dimarts. A més a més, ofereixen també altres tipus de reproduccions audiovisuals, com concerts o el pròxim concurs d'Eurovisión. També aposta per l'anime japonès.

Per la seva banda, els Ocine de les Gavarres intenten combinar el cinema comercial amb el cinema independent, tot i que, al cap i a la fi, «la programació està en mans dels espectadors, ells decideixen a quina pel·lícula destinarem més entrades i a quina menys», relata Príncep. El fet de tenir 17 sales dona moltes opcions a l'hora de distribuir continguts, assegura. A més, els Ocine han invertit recursos en la creació de tres sales ATMOS, les quals compten amb un so que envolta l'espectador i li fan viure una experipencia més immersiva.

Avui dia, el cinema també ha de conviure amb les plataformes digitals. «No creiem que l'streaming sigui una amenaça, simplement és una opció més per al client amb la qual podem conviure», assegura San Segundo. Al seu torn, Príncep, amb uns 24 anys d'experiència al cinema, explica que «sempre ens han volgut enterrar. Amb l'VHS, el DVD, la PlayStation i ara això. Les dades diuen que seguim aquí. La pandèmia ha afavorit les plataformes, hem estat molt temps tancats a casa, però el cinema és una experiència més màgica». Tot i el creixement de les noves plataformes i l'augment del preu de la llum, el cinema segueix tan viu com sempre.

Imatge del responsable dels Ocine de les Gavarres, Josep Eduard Príncep.

Els cinemes de Tarragona recuperen la normalitat amb la fi de les restriccions i 'Alcarràs'Gerard Martí

Imatge del subgerent dels Yelmo del Parc Central, Jorge San Segundo.

Els cinemes de Tarragona recuperen la normalitat amb la fi de les restriccions i 'Alcarràs'Gerard Martí

tracking