Diari Més

Mobilitat

Les autoescoles de Tarragona pateixen la lentitud de la DGT per donar carnets de conduir

Segons el sector, la manca de personal administratiu endarrereix els tràmits de les persones que ja han fet els estudis i aprovat les proves

Pràctiques de conduir amb el cotxe d'una autoescola, en una imatge d'arxiu.

Les autoescoles de Tarragona pateixen la lentitud de la DGT per donar carnets de conduirGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoescoles de la demarcació de Tarragona continuen tenint problemes a l'hora de tramitar els carnets de conduir dels seus alumnes a causa, segons diuen, de la manca de personal a les oficines de Tarragona de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Aquest fet provoca que les llistes d'espera que fins l'any passat es generaven per fer els exàmens de conduir, ara s'hagin traslladat l'interior de les autoescoles, que no presenten tots els alumnes que voldrien a aquestes proves. Segons cada acadèmia, aquesta circumstància pot provocar retards d'entre tres i sis mesos entre persones que ja tenen la teòrica i la pràctica acabada, de cotxe o de moto, i no es poden examinar i, quan s'examinen, no poden tenir el seu carnet tramitat amb la celeritat habitual. El vicepresident de l'Associació d'Autoescoles de Tarragona, Carlos Trujillo, ha indicat que «l'any passat vam tenir problemes perquè no tenien prou examinadors, i no podien fer les proves a tots els alumnes que acabaven els seus estudis. Ara, els exàmens es fan regularment, però ens diuen que no tenen prou personal administratiu, de manera que, quan algú aprova l'examen, ha d'esperar encara per obtenir el carnet, perquè no poden fer front al volum de treball».

Trujillo xifra entre tres i sis mesos el temps que un aspirant a conductor pot passar en aquest llimb. Cita com a exemple d'aquesta problemàtica els canvis en el calendari que hi ha hagut en la concessió del permís de conduir. «Abans», diu, «un cop acabada la teòrica s'havia de fer la pràctica en un termini màxim de sis mesos. En cas contrari caducava. Ara, la validesa de la teòrica abans de fer la pràctica dura dos anys». Segons ell, això es fa per no pressionar les autoescoles, cosa que acceleraria el ritme de la DGT, que no està en condicions de seguir-lo.

Sobrecàrrega

El president de l'associació, Carles Olivé, recorda que la manca d'examinadors de l'any passat també ha provocat una sobrecàrrega en els alumnes que no han pogut ser atesos correctament a les autoescoles. «Ara portem molt de retard, i trigarem molt de temps a posar-nos al dia», afirma, i també menciona una altra raó, la manca de professors a les pròpies autoescoles.

«Formar-se com a professor costa gairebé dos anys d'estudis i proves, molta gent es cansa o necessita treballar ràpidament i acaba buscant una altra cosa», explica, raó per la qual el sector no ha recuperat encara la normalitat. Tot i això, en les darreres setmanes s'han reactivat les pràctiques i exàmens per al carnet de conduir motos, cosa que tots els responsables d'autoescoles coincideixen a qualificar de «pràctica estacional».

Ramon Llorens, de l'autoescola Jordi, considera que «sempre que ve el bon temps notem un augment de l'interès per les motos, i enguany no ha estat diferent», tot i que ha afegit que «és possible que els preus del gasoil tan elevats hagin jugat a favor de les motos, perquè és més barat omplir el dipòsit d'una moto que el d'un cotxe». Els professionals del sector esperen que la seva problemàtica s'arrangi un cop la DGT augmenti el seu personal.

tracking