Diari Més

Mobilitat

Els patinets de Tier Mobility començaran a circular avui per Tarragona

La tercera empresa de lloguer de MVP a la ciutat estrenarà Fantasmo, una nova tecnologia d'aparcaments que garanteix un espai públic ordenat

Tier té una autorització municipal per desplegar 400 patinets.

Els patinets de Tier Mobility començaran a circular avui per TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresa de micromobilitat Tier Mobility comença a operar avui a Tarragona, on ha obtingut una autorització municipal per desplegar 400 patinets elèctrics d'ús compartit. Tier se suma a les dues companyies de lloguer de MVP Reby i Bird, que estan instal·lades a la ciutat des de gener de 2021. Els patinets d'aquesta nova empresa compten amb un casc integrat que pot ser utilitzat pels usuaris de manera gratuïta, un element obligatori des que es va aprovar l'Ordenança General de Convivència i ús dels Espais Públics de Tarragona el passat mes de febrer.

A més, la ciutat es convertirà en la primera de l'Estat a comptar amb Fantasmo, una nova tecnologia d'aparcament de patinets que garanteix un espai públic ordenat. Fantasmo funciona amb el Sistema de Posicionament per Càmera (CPS), una tecnologia deu vegades més precisa que el GPS i capaç de validar l'aparcament de patinets amb una precisió de 20 centímetres.

«Quan l'usuari finalitza el seu trajecte, fa un escaneig de la zona amb el seu smartphone i, si no aparca el MVP a la zona d'estacionament designada, no podrà acabar el viatge i, per tant, se li continuarà cobrant», explica el city manager de la companyia, Valentin Berthoux. «Això garanteix una mobilitat urbana molt més ordenada i segura», afegeix.

Inicialment, Tier desplegarà 50 patinets elèctrics distribuïts entre el centre de la ciutat i els barris i anirà augmentant aquesta quantitat de manera progressiva fins arribar als 400. «La intenció –segons Berthoux– és organitzar bé el servei, veure com funciona i fer les rectificacions que calgui».

La companyia, que té una flota de més de 135.000 vehicles elèctrics repartits en més de 200 ciutats de 20 països, implanta així el seu model de micromobilitat sostenible a Tarragona, que es converteix en la primera ciutat catalana i la segona espanyola a comptar amb el servei. Per celebrar la seva arribada a Catalunya, Tier ofereix dos viatges gratuïts de 20 minuts utilitzant el codi promocional «TIERRAGONA».

Per què Tarragona?

La majoria de ciutats on opera Tier són europees, però recentment s'ha implantat també en alguns indrets dels Estats Units. En territori espanyol, només opera a Màlaga, on va iniciar la seva aventura el passat mes de març.

Pel que fa a Tarragona, la política de mobilitat de l'Ajuntament ha estat un dels motius pels quals l'empresa ha decidit optar per la ciutat. «El fet d'establir una mobilitat ordenada, amb zones d'aparcament obligatori, i l'ús obligatori del casc és clau per a l'èxit del servei», apunta el city manager de la companyia.

Els patinets elèctrics de Tier tenen un sistema de bateries intercambiables, que es carreguen gràcies a una flota de bicicletes i furgonetes elèctriques. D'aquesta manera, no cal transportar els vehicles cada nit per a carregar-los, amb el conseqüent estalvi d'emissions de CO2 (40%). A més, tenen frens dobles i la roda davantera més gran de la indústria per oferir major estabilitat.

Per usar els patinets de Tier, els usuaris s'han de baixar l'App, buscar un vehicle al mapa i desbloquejar-lo fent servir el codi QR que té cada un d'ells. Quan acaba el viatge, ha de buscar el lloc habilitat per aparcar i finalitzar el trajecte a través de l'App. La tarifa d'activació del servei és d'un euro i 20 cèntims addicionals per minut.

tracking