Diari Més

Laboral

Les infermeres tarragonines fan torns de 14 hores per manca de personal

El col·lectiu demana un reconeixement professional i canviar de categoria per aconseguir millors condicions laborals

Una infermera preparant una dosi de la vacuna contra la covid-19 a Alcanar.

Les infermeres tarragonines fan torns de 14 hores per manca de personalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Retenir infermeres als centres sanitaris de la demarcació de Tarragona comença a tenir un nivell de dificultat preocupant. La situació laboral d'aquestes professionals, amb contractes precaris, molts d'ells per cobrir baixes, contractes curts, i amb hores sobrepassades, fa impossible aconseguir que es quedin a la província. De fet, segons apunta la vicepresidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), Núria Illamola, «moltes vegades s'han de doblar torns, el que suposa treballar 14 hores seguides».

Aquesta situació es pot produir entre un i dos dies a la setmana i, «en determinats serveis, poden ser tres les persones que doblen el torn de manera simultània». És per això que moltes d'aquestes infermeres prefereixen marxar a d'altres països d'Europa, sobretot països nòrdics (Noruega, Alemanya, Suècia...), on «estan més reconegudes professionalment», segons apunta Illamola, el que suposa també una millor remuneració salarial. El sou base d'un professional d'infermeria a Espanya és de 1.076 euros, mentre que a Noruega, per exemple, aquesta quantitat es pot arribar a multiplicar per sis. Sí és cert que, treballant caps de setmana, es pot arribar a guanyar entre 1.800 i 1.900 euros, però això va en detriment de la vida privada d'aquests professionals sanitaris. No és estrany, doncs, l'èxode d'infermeres i infermers als països nòrdics.

Reclamacions laborals

«Mentre la professió no estigui reconeguda administrativament i aconseguim canviar de la categoria A2 a la categoria A1, això continuarà passant», explica la vicepresidenta del CODITA. Ja fa temps que s'està reclamant aquest canvi a nivell estatal però, «tot i que després de la pandèmia sembla que els polítics mostrin una mica d'interés, la solució no arriba mai i no fan cas de les nostres reclamacions», comenta Núria Illamola. Aquest canvi de categoria implicaria no només un augment en la base salarial, sinó també «la possibilitat d'optar a altres llocs de treball», apunta.

El passat mes d'abril, la Generalitat va anunciar un augment de 600 places per al grau d'Infermeria a tot Catalunya, de les quals només 15 seran per a la URV. Segons la vicepresidenta del CODITA, «encara que fossin més places, aquesta no és la solució. Moltes persones venen a estudiar a Tarragona i després tornen al seus llocs d'origen a treballar. Passa molt a les Terres de l'Ebre, on estudia gent de València i l'Aragó, que després prefereix buscar feina al seu lloc de residència». Per a Illamola, la solució passa per «aconseguir el reconeixement professional que mereixem. D'aquesta manera, vindrà gent de fora i podrà créixer professionalment a casa nostra, es podrà fomentar la docència, la investigació i també la part assistencial».

La precària situació laboral d'aquest col·lectiu s'ha vist agreujada per la pandèmia de la covid-19. El cansament per les hores treballades, l'estrés i els problemes de salut mental que ha provocat en molts professionals sanitaris ha suposat que moltes infermeres hagin decidit canviar d'àrea, altres han hagut d'agafar una baixa i algunes fins i tot han optat per deixar la professió. Així, la manca de personal s'ha intensificat encara més. Segons la vicepresidenta del CODITA, «actualment, la professió d'infermeria és més vocacional que mai, tenint en compte les condicions en què ens trobem».

tracking