Diari Més

La URV desenvolupa un model matemàtic que calcula com es propaga la covid

Ha estat desenvolupat pels investigadors Giulio Burgio, Benjamin Steinegger i Àlex Arenas

Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic amb un pacient ingressat a l'Àrea de Vigilància Intensiva (AVI, o UCI), durant la cinquena onada de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya.

covid, hospital, uci, infermeres, hospital, llit, pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han desenvolupat un model matemàtic, més precís, que calcula com es propaga el SARS-CoV-2 entre les persones i com ho fa en funció de si estan vacunades o no, predient l'impacte de les mesures profilàctiques davant una malaltia infecciosa.

Davant el repte d'entendre com es comporten i com s'expandeixen les malalties infeccioses, i concretament el coronavirus, Giulio Burgio, Benjamin Steinegger i Àlex Arenas, investigadors del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, han creat un model matemàtic que estima quin impacte pot tenir en la propagació d'un virus, com el causant de la covid-19, la taxa de contacte entre vacunats i no vacunats.

Els investigadors han partit de la idea que els contactes entre les persones no són aleatoris, sinó que es tendeix a interactuar amb uns altres que posseeixen característiques sociodemogràfiques i de comportament similars, un fenomen que es coneix com homofília.

També existeix una correlació entre unes determinades característiques individuals i unes actituds respecte a l'adopció de mesures profilàctiques davant malalties infeccioses, és a dir, que les mesures de protecció no sempre s'adopten de forma homogènia entre la població, el que acaba afectant a la capacitat de control sobre la propagació de les malalties.

Tampoc la vacunació s'adopta de forma uniforme entre la població, ja sigui per factors estructurals com la qualitat dels serveis de salut, la falta de recursos o el nivell de renda, educació o ètnia, factors que, segons els investigadors, determinen com es propaguen els virus.

Els investigadors han posat com a exemple els brots recurrents de xarampió en alguns països amb un nivell d'ingressos elevat, que es deuen als grups contraris a les vacunes.

Encara que els actuals models matemàtics funcionen per a infeccions com el xarampió, amb una vacuna que té una eficàcia del 100%, en canvi, en els casos de grip o les variants del SARS-CoV-2, amb vacunes amb una eficàcia d'entre el 20 i el 80%, precisen altres models per analitzar l'impacte de la vacunació i l'homofília en la propagació del virus.

El nou model matemàtic ha demostrat que en una situació d'eficàcia imperfecta de vacunació, com és el cas la covid, es donen diferents tipus de dinàmiques de propagació: si augmenta la taxa d'interacció entre persones vacunades i no vacunades es produeix un canvi en la taxa d'atac final de la malaltia, fent que aquesta augmenti o disminueixi.

Aquesta gradació proporciona una eina addicional per interpretar les dades epidemiològiques.

El model que han desenvolupat no només serveix per preveure l'impacte de les vacunes, sinó que pot aplicar-se per adoptar una àmplia gamma de mesures profilàctiques, com l'ús de mascaretes, distanciament social o seguiment digital de contactes.

Els investigadors afirmen que el model que han desenvolupat «és més realista», el que fa que pugui ajudar a entendre l'impacte de mesures que canviïn l'estructura de contactes entre persones, i així implementar-les de la forma més adequada a l'estat actual d'una epidèmia.

tracking