Diari Més

Mobilitat

Els pàrquings de Tarragona ampliaran les estacions de recàrrega elèctrica per la nova llei

L'EMT destaca l'augment de la demanda dels punts de subministrament als aparcaments municipals, que tindran un per cada 40 places

Imatge de l'entrada de l'aparcament de Saavedra, on actualment hi ha tres punts de recàrrega.

Els pàrquings de Tarragona ampliaran les estacions de recàrrega elèctrica per la nova lleiCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els aparcaments de Tarragona hauran d'adaptar-se durant 2022 al Reial Decret-Llei 29/2021, de 21 de desembre, el qual exposa que des de l'1 de gener de 2023 hauran de tenir un punt de recàrrega elèctrica per cada quaranta places. Tanmateix, a partir de 20 places ja n'hauran d'instal·lar un. D'aquesta manera, tots aquells pàrquings d'ús diferent al residencial privat hauran de complir la normativa. És el cas dels aparcaments municipals de Saavedra, Torroja, avinguda Catalunya, Imperial Tarraco, avinguda Lluís Companys, Bastos i Joan XXIII. Així doncs, segons el que indica el Reial Decret-Llei, l'aparcament de Joan XXIII, amb 485 places i actualment amb una estació de recàrrega, passarà a tenir tretze punts. Per la seva banda, l'aparcament de Saavedra, actualment amb tres estacions i 383 places, en tindrà deu. Tal com detalla la normativa, Torroja passaria a tenir-ne quatre; l'avinguda Catalunya, dotze; Imperial Tarraco, cinc; la Rambla Lluís Companys, deu; i Bastos, deu. A banda dels pàrquings de Saavedra i Joan XXIII, els de l'avinguda Catalunya i Lluís Companys compten avui dia amb un.

«Cada vegada hi ha més vehicles elèctrics. Per exemple, a l'aparcament de Saavedra hi ha dies que els tres punts estan ocupats, i abans no passava», comenta el responsable d'aparcaments de l'Empresa Municipal de Transports, Sergi Arts. L'EMT també posa a disposició de la ciutadania sis estacions de recàrrega a la via pública, quatre de les quals són de càrrega ràpida i dos de càrrega molt ràpida.

Es troben al carrer Josep M. Folch i Torres de les Gavarres, a la plaça Imperial Tarraco, a l'avinguda Vidal i Barraquer, al carrer Salvador Espriu de l'Arrabassada i a la zona de l'Anella Mediterrània, a Campclar, on n'hi ha dos. Les tarifes actuals d'aquestes estacions són de 10 cèntims per minut als de càrrega molt ràpida, que en trenta minuts poden carregar 120 quilòmetres, i de 3 cèntims per minut en els de càrrega ràpida, que en una hora poden carregar uns 100 quilòmetres. Pel que fa als aparcaments, la càrrega és gratuïta, ja que va inclosa en el preu del tiquet del pàrquing.

«El percentatge de vehicles elèctrics encara és baix, però veiem com, a poc a poc, va augmentant», explica Arts, qui exposa que ja treballen en aquesta ampliació de punts de recàrrega, encara que «la patronal ha presentat al·legacions a la normativa i estem a l'espera que sigui definitiva». També en relació a l'increment de vehicles elèctrics, Arts manifesta que «algun dia hem hagut de derivar a cotxes a un altre aparcament perquè els punts estaven ocupats».

D'altra banda, l'EMT treballa per renovar la maquinària dels aparcaments tancats. Un dels objectius és que, a partir de la nova tecnologia que s'incorporarà, els usuaris puguin conèixer les places disponibles abans d'anar al pàrquing i reservar. «Volem digitalitzar el control dels equips dels aparcaments per tal d'afavorir tant la nostra gestió com la dels usuaris», expressa Arts. Barreres, caixers o senyals seran també objecte de la modernització. Segons comenta el responsable d'aparcaments de l'EMT, la idea és que la renovació estigui complerta l'any vinent, la qual cosa agilitzarà el funcionament dels equipaments.

tracking