Diari Més

Urbanisme

Malestar veïnal a els Cossis pel pagament de quotes d'urbanització

Des de l'any 2005 no hi ha acord sobre les quantitats que han d'aportar els propietaris dels habitatges un cop fetes les obres

El carrer dels Cossis dona nom a tot el sector que s'enfronta ara a l'Ajuntament.

Malestar veïnal als Cossis pel pagament de quotes d'urbanitzacióGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguns veïns de la zona dels Cossis, al principi de les urbanitzacions de Llevant, es plantegen dur l'Ajuntament als tribunals si abans no s'arriba a un acord sobre el deute endarrerit que el consistori els reclama en concepte de quotes d'urbanització, unes quantitats que s'originen l'any 2000 i que varien segons les característiques concretes de cada finca, però que oscil·len entre els 7.000 i els 15.000 euros. En considerar-les inadequades i excessives, aquests veïns han iniciat accions legals, i esperen al mateix temps que l'Ajuntament reconsideri les seves reclamacions. El consistori, per la seva banda, no vol fer encara valoracions argumentant que el cas necessita assessorament tècnic, tot i que actua en compliment d'una sentència judicial.

La zona dels Cossis, la punta de terra que hi ha entre les platges del Miracle i l'Arrabassada, delimitada també pel passeig Rafael de Casanova, va ser sotmesa l'any 2000 a un projecte de reparcel·lació i urbanització, aprovat per l'Ajuntament. Això implicava que el consistori delimitava l'extensió de les propietats, definia els serveis que s'hi havien d'instal·lar, avançava el cost dels treballs i repartia després entre els propietaris beneficiaris els rebuts que calia pagar, en qualitat de quotes d'urbanització. La despesa global va arribar a la quantitat de 1.600.000 euros.

En qualsevol cas, ja aleshores alguns propietaris no hi van estar d'acord i van recórrer als tribunals, que els van donar la raó. L'any 2005, el Tribunal superior de Justícia de Catalunya va anular la reparcel·lació que s'acabava de realitzar, ordenant a l'Ajuntament que fes un nou projecte. Els guanyadors de la demanda van fer constar, aleshores, que s'havien comès defectes de procediment i que el repartiment de les quotes no era just.

Deutes

Sigui com sigui, els equips de govern successius entre 2005 i l'actualitat no van donar compliment a la sentència en la part que els obligava a fer un nou projecte, cosa que ha succeït ara. Amb la nova reparcel·lació s'han originat uns deutes que oscil·len entre els 7.000 i els 15.000 euros, cosa que ha sorprès els propietaris, perquè els fa pensar que, atès el temps que ha passat, tot l'afer podria estar prescrit.

Fonts del govern municipal han indicat que encara no estan en disposició de pronunciar-se sobre l'afer perquè esperen un assessorament tècnic, vista la complexitat de l'expedient, tot i que remarquen que s'ha actuat en compliment d'una sentència judicial. De moment, els veïns dels Cossis no sabran si han de pagar, ni quines quantitats, i la ciutat si recuperarà el que va avançar.

La reparcel·lació urbanística és aplicable tant en el sòl urbanitzable com en el sòl urbà. S'utilitza en les actuacions urbanístiques de caràcter integral i d'interès privat i tenen per objecte el desenvolupament urbà tot mantenint el dret de propietat privada, perquè en aquestes actuacions es necessita generalment una transformació prèvia de l'estructura parcel·lària per fer possible l'edificació privada, vinculades a la creació de l'espai públic i la urbanització o reurbanització dels terrenys. A Catalunya, per dur a terme aquest tipus d'actuacions integrals, la reparcel·lació és la base de totes les modalitats de gestió, ja sigui per compensació o per cooperació.

tracking