Diari Més

Urbanisme

Els comerciants del carrer Canyelles de Tarragona temen perdre la campanya d'estiu

Es queixen que les obres de remodelació han començat massa tard i que si segueixen a aquest ritme els duran pèrdues

Els treballadors ja duen a terme les seves tasques entre la Rambla Nova i la Plaça Corsini.

Els comerciants del carrer Canyelles de Tarragona temen perdre la campanya d'estiuGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els botiguers del carrer Canyelles han vist l'inici de les obres en aquesta artèria de la ciutat, que connecta la plaça Corsini amb la Rambla Nova, amb una barreja de sensacions. Si bé es tractava d'una acció molt reivindicada, perquè converteix tot el carrer en un espai de vianants i suposa el primer pas de la superilla al voltant de la plaça del Mercat, creuen que el retard en el començament dels treballs implicarà ara més inconvenients per a la seva activitat comercial i els durà pèrdues econòmiques, sobretot de cara a la campanya de vendes d'estiu. Un cop l'Ajuntament va arrencar els arbres del carrer, que no es conservaran en el nou enjardinament i s'ha tallat al trànsit tota la calçada, aquesta setmana s'han instal·lat tanques que separen les voreres de la zona central, on s'ha començat a treballar. Els vianants es desplacen entre la Rambla i Corsini, tots dos punts igualment accessibles, per tots dos costats del carrer, seguint uns camins més estrets dels que disposaven fins ara.

Aquesta situació no ha agradat gens a Jordi Gombau, president de l'Associació de Comerciants del carrer Canyelles, que ha indicat que «les obres sempre ens afecten. Ara veiem que calia més amplada pel pas de les voreres, que han quedat d'una manera que no permeten que la gent circuli i, segons com, es pugui aturar a mirar els aparadors». Gombau és propietari d'una botiga de bosses i articles de pell que du el mateix nom.

Termini

El president dels comerciants afegeix que «a nosaltres ja ens anava bé el termini de quatre mesos per fer les obres que ens van dir, però al cap i a la fi eren quatre mesos que començaven a comptar després de Reis. Encara era assumible. Ara som a finals d'abril i ens trobem que les obres coincideixen de ple amb les vendes de l'estiu. Tenim la campanya sencera afectada».

Malgrat aquestes circumstàncies, Gombau manté l'optimisme, perquè «aquest carrer necessitava un arranjament ja fa temps. Tots hi guanyarem, si hi ha un nucli comercial més potent al centre de la ciutat. Jo espero que quan s'acabin els problemes que tenim, aquest sigui un passeig millor del que era». Gombau recorda, però, que com el carrer es convertirà, exclusivament, en zona de vianants, «caldrà pensar en tota la gent que es desplaça fins aquí en cotxe, i això implica que caldran, als voltants, més places de pàrquing», segons el criteri del president de l'Associació de Comerciants.

Un altre dels professionals de la zona, Josep Maria Marsal, de Calçats Núria, veu l'inconvenient principal de les obres «en el pas de vianants que han deixat. És molt estret, de manera que la gent ha de passar en filera. Dificulta que la gent es pugui aturar a mirar què hi ha a cada botiga i pugui fer la compra normalment». Marsal també es queixa de la interpretació dels terminis que fa l'Ajuntament, «perquè no és el mateix quatre mesos a finals de gener de quatre mesos després de Setmana Santa». «Segur que després tot quedarà genial», afegeix, «però ara hem de patir les obres i aquí només veiem dues persones treballant», conclou.

Núria Alegret, de la botiga d'articles per belles arts Vicenç Piera, també veu inconvenients en com han quedat provisionalment les voreres, «perquè la gent passa, no ens veu i al final no entra ningú». Aquesta manca d'espai també té conseqüències d'altres menes, perquè les papereres del carrer han quedat de l'altre cantó de la tanca, a la zona on es fan les obres. Alegret, acompanyada de Judith Teruel, que també gestiona la botiga, explica que «quan plou, que la gent passi per aquí amb paraigües és gairebé impossible», segons diu.

Ambdues també posen en primer terme els problemes d'abastiment dels comerços, ja que els ha quedat molt poc espai perquè entrin els palets amb les mercaderies, i els han indicat un dia i una hora fixos perquè treguin els cartons dels embalatges a la cantonada amb la Rambla Nova, amb el perill que, si la recollida es retarda, es faci allí una muntanya de brossa. Tampoc no veuen bé que les tanques, a banda i banda del carrer, s'hagin recobert amb lona, perquè «ara són opaques, i no deixen veure als passejants les botigues que tenen a l'altre costat», han dit.

Un altre fet que els sembla desafortunat és una circular que va distribuir l'empresa adjudicatària, Sorigué, on s'explica a veïns i comerciants les diverses afectacions derivades de les obres i on es demana que «en la mesura del possible evitin l'ús del carrer, podent utilitzar tant el carrer Colom com el carrer Fortuny», comentari que no ha agradat gens als comerciants. L'import total dels treballs és de 424.849,60 euros, i rebrà l'aportació de fons Next Generation.

tracking