Diari Més

Patrimoni

Saballs proposa una cursa d'orientació en llocs del patrimoni a Tarragona

L'esportista demana més activitats per promoure monuments desconeguts del terme municipal

Saballs i els seus compaanys d'esport, en un dels seus darrers recorreguts pel Baix Gaià.

Saballs proposa una cursa d'orientació en llocs del patrimoni a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'esportista Anna Saballs, protagonista d'una acció per recuperar la Torre de Sant Simplici, ha proposat ara a l'Ajuntament una altra activitat per donar a conèixer popularment altres peces patrimonials ignorades fins ara, com ara masies monumentals en estat d'abandonament. Saballs es va reunir fa uns dies amb la regidora d'Esports, Maria José López, per proposar-li activitats culturals i esportives amb l'horitzó de les festes de Santa Tecla, i l'Ajuntament ha acollit amb bons ulls les seves propostes. Saballs ha indicat a l'Ajuntament que, dins del programa de les festes majors de Santa Tecla, caldria incloure el que anomena una «cursa d'orientació», on els participants hagin de passar, per camins i vies rurals, pel costat de peces patrimonials oblidades, com ara el Mas d'en Sordé o el Mas Cusidó, a més de per la Torre de Sant Simplici. Saballs considera que aquesta «seria una activitat d'oci per a tota la família que ens aproparia tant a l'esport com als coneixements culturals».

Bé Cultural

La Torre del Mas Cusidó és una torre del municipi de Tarragona declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. És una de les edificacions del Mas del Cusidó, ubicada en una vall a l'oest del turó de Sant Simplici, en zona baixa i terres fèrtils, junt al barranc de la Móra. Es tracta d'un gran mas que conserva l'edifici central i ampliacions posteriors de difícil datació.

La torre s'ha de situar en el context de les freqüents incursions de pirates que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII formant part de la línia d'instal·lacions d'aquestes característiques de la zona del Baix Gaià que tenien comunicació visual entre elles. El Mas d'en Sordé, a la carretera del Catllar, és una edificació en ruïnes de començaments del segle passat, que s'inscriu en l'estil modernista.

Saballs ha indicat que l'Ajuntament, mitjançant la regidora d'Esports, s'ha mostrat molt interessat en la celebració d'aquesta cursa d'orientació, tot remarcant que ara caldrà buscar patrocinadors per a l'esdeveniment.

Anna Saballs, que practica trail running en tota aquesta zona del terme municipal, ha anat interessant-se en els darrers temps en aquest aspecte del patrimoni poc visible i valorat, i promou des d'aleshores l'interès de l'Ajuntament. La primera va ser la Torre de Sant Simplici, per a la qual espera la col·laboració del regidor Hermán Pinedo.

tracking