Diari Més

La URV valida un prototip per detectar l'osteoporosi en fase inicial

És el darrer pas del projecte europeu PoCosteo que ha durat quatre anys

La investigadora de la URV Mayreli Ortiz, validant el prototip,

La URV valida un prototip per detectar l'osteoporosi en fase inicialURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha validat un prototip que identifica a persones amb alt risc de patir osteoporosi i fractura osteoporòsica, segons informa la universitat.

El prototip l'ha desenvolupat, durant quatre anys, el projecte europeu PoCosteo i aquesta setmana el grup de recerca Interfibio de la URV ha validat les primeres mostres.

El sistema PoCOsteo es basa en la detecció electroquímica i uneix les tecnologies proteòmica, genòmica i microfluídica amb un disseny que limita la quantitat de reactius i mostres de sang, la qual cosa redunda en el cost i el benestar del pacient.

Aquesta prova es podrà fer per personal no qualificat al mateix centre d'atenció, ja que proporciona els resultats en temps real durant la consulta.

Aquest projecte s'emmarca al Programa Marco Horitzó 2020 de la Unió Europea per al lideratge industrial en nanotecnologies, materials avançats, biotecnologia i fabricació i processament avançats.

A conseqüència de l'envelliment de la societat, l'osteoporosi i les seves complicacions són cada cop més freqüents, fins al punt que la hi coneix com l'«assassina silenciosa».

Un 20% dels pacients moren el primer any després d'una fractura de maluc, principalment a causa de condicions mèdiques preexistents i menys de la meitat dels que sobreviuen poden recuperar el seu nivell de funció anterior.

En aquest context, la detecció primerenca d'aquelles persones que presenten major risc d'osteoporosi i l'inici d'un tractament adequat abans de les fractures i complicacions produiria una millora dràstica de la situació actual.

tracking