Diari Més

Medi natural

Tarragona crea el consell local de Medi Ambient, que fiscalitzarà l'Anella Verda

El plenari aprovarà la creació d'aquest òrgan consultiu que aplega administracions, entitats naturalistes i empreses implicades en el sector

La regidora Eva Miguel, en una imatge d'arxiu, al costat del Francolí.

Tarragona crea el consell local de Medi Ambient, que fiscalitzarà l'Anella VerdaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió informativa de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament va aprovar ahir al matí les normes de funcionament del Consell Municipal de Medi Ambient de la ciutat de Tarragona, un òrgan de participació que comptarà amb la presència del consistori, les altres administracions, les entitats naturalistes i ecologistes i també d'empreses i indústries que tinguin a veure amb activitats que afectin el medi ambient. La regidora responsable de l'àrea, Eva Miguel, va indicar que una de les primeres tasques del nou organisme serà la fiscalització dels treballs del projecte d'Anella Verda de Tarragona, en cas que se li concedeixin els fons europeus Next Generation que han estat sol·licitats. Està previst que la petició es resolgui a finals de juny d'enguany.

La regidora de Medi Ambient, Eva Miguel ha indicat que «amb l'engegada d'aquest consell donem resposta a una reivindicació històrica dels grups ecologistes i donem compliment, també, a la necessitat d'espais participatius per dur a terme tasques que són necessàries».

Governança

Per citar l'exemple principal, Miguel ha explicat que «necessitàvem un òrgan fiscalitzador de tot el projecte de l'Anella Verda, un veritable òrgan de governança d'aquest projecte que hem de finançar amb fons europeus».

Cal remarcar, amb tot, que el Consell Municipal de Medi Ambient, segons les normes que s'acaben d'aprovar, té «un caràcter deliberatiu i propositiu sobre les matèries relacionades amb les polítiques i la gestió ambiental del municipi», i que els informes que emeti tindran un caràcter no vinculant.

El projecte d'Anella Verda té un pressupost total de 4.256.978,28 d'euros, i preveu la naturalització de la llacuna del Parc de l'Anella Mediterrània, el foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau i la restauració d'espais forestals erosionats en l'entorn del Pont del Diable. Un altre àmbit en el qual es vol intervenir de manera destacada son les platges de la ciutat, així com la desembocadura del riu Gaià, el riu Francolí i la renaturalització del tram urbà del Riu Clar.

Del Consell Municipal de Medi Ambient, juntament amb els grups municipals i representants de les altres administracions, en formaran part entitats com ara Ecologistes en Acció, Greenpeace, Cel Net, GATA, GEPEC o Mare Terra Fundació Mediterrània.

Al costat, però, n'hi haurà d'altres com l'AEQT, la Federació d'Empresaris d'Hostaleria, Àssociació de Càmpings, representants de les tres patronals majoritàries, de les federacions d'associacions de veïns i d'altres. Segons Miguel, «no ho podem restringir tot només a una veu. Hem de buscar punts comuns amb totes les parts i ser corresponsables».

Un cop la comissió informativa va donar llum verda a la proposta, serà el plenari del 29 d'abril l'encarregat d'aprovar-la. A partir d'aleshores, l'Ajuntament notificarà a tots els integrants del consell que ja en formen part formalment i s'organitzarà la sessió constitutiva. La regidora espera que es pugui reunir per primer cop abans del mes de juny.

tracking