Diari Més

«Porto dues mascaretes perquè crec que encara és aviat per treure-les»

Molts usuaris i treballadors de comerços encara es cobreixen el nas i la boca per precaució tot i la fi de l'obligatorietat

Imatge de Baudili Romero rere la barra del Bar Moto Club de la Rambla Nova de Tarragona.

«Porto dues mascaretes perquè crec que encara és aviat per treure-les»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerços de Tarragona van aixecar les persianes ahir sabent que, després de dos anys, portar mascareta a interiors ja no és obligatori. Tot i això, encara molts usuaris i alguns treballadors l'utilitzen de manera voluntària per prevenció. Supermercats, bars i restaurants, botigues de moda i diferents negocis encara presenten un alt percentatge de clients que es cobreixen la boca i el nas, mentre que altres sí s'aprofiten del canvi de la normativa per deslliurar-se per fi de la mascareta. «Jo encara la porto per precaució, perquè crec que és massa aviat per treure'ns-les», opina Marco González, qui creu que en uns mesos hi haurà un repunt de contagis. González surt de la llibreria Adserà amb dues mascaretes després de fer les compres de Sant Jordi: «Dins gairebé tothom la portava, però cadascú té la llibertat de fer el que vulgui». Considera que per aconseguir la seguretat necessària haurien de posar-se més vacunes.

Un posicionament similar té Elena Mouliàa: «Jo encara tinc una mica de por. Dins el supermercat me l'he posat per prevenció». A l'interior dels supermercats, tal com comenta Mouliàa, hi ha molta gent que encara utilitza la mascareta. D'altra banda, els treballadors també tenen la llibertat de treure-se-la si així ho permet la mateixa empresa. «Alguns caixers en porten i altres no», comenta Mouliàa, qui afegeix que a les botigues on hi hagi suficient distància entre usuaris no se la posarà.

A l'interior del supermercat també utilitza la mascareta la clienta Cinta Sorribes. «Si és un espai on hi ha molta gent, seguiré cobrint-me el nas i la boca», exposa. D'altra banda, li ha cridat l'atenció que «ara que ja no és obligatori utilitzar-la en interiors, veig molta gent que la porta fins i tot pel carrer, a l'aire lliure».

Un altre dels arguments a favor de seguir fent ús de les mascaretes és el respecte a la gent del voltant, segons expressa Ion Ramírez des de la terrassa de la cafeteria Granier de la Rambla Nova. «Sobretot hem de tenir cura de la gent gran, ja que és el sector de la població amb més risc», afirma. També considera que el fet d'eliminar l'obligatorietat «contribueix a treure la por» i que no tothom se la treurà de cop. «Serà un procés gradual», manifesta Ramírez, qui afegeix que arribar a aquest moment era quelcom que «desitjàvem tots».

Pere Garcés, amb residència a València, està passant uns dies a Tarragona amb el seu fill. «Em vaig haver de sotmetre a un trasplantament de ronyó, així que seguiré portant la mascareta per necessitat», relata Garcés des del Mercat Central.

A l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana de la Rambla Nova, també la majoria dels usuaris entra amb la mascareta. Tot i això, alguns altres celebren poder treure-se-la per fi, com Mario Nieto i Marián Rodrigo. «Portar-la t'agobia i no et permet apreciar les expressions facials dels altres», comenta Nieto. Tot i això, assegura que seguirà utilitzant-la quan estigui prop de gent gran, especialment del seu pare, prop dels cent anys: «Són gent de risc i hem d'actuar amb cura». Per la seva part, Rodrigo es mostra satisfeta per poder destapar-se ja la part inferior de la cara i afirma que només l'utilitzarà quan i on sigui obligatori.

La perspectiva dels comerços

Al mateix OMAC, els treballadors segueixen utilitzant mascareta i fins i tot es manté la mampara que els separa dels usuaris. També a la Rambla Nova, des del Bar Moto Club, Baudili Romero comenta que «alguns clients venen amb mascareta, però majoritàriament no la porten». Afegeix que ahir, en entrar algú, li va preguntar si podia treure-se-la. Amb la mateixa situació es va trobar Eva Tules, de la botiga Misako. «La gent és bastant respectuosa i els treballadors la portem per voluntat pròpia», expressa. Uns metres més amunt, des de la botiga Okaïdi exposen que a mig matí havien vist que «més de la meitat de clients la portava».

Álvaro Di Lorenzo, sense mascareta rere el mostrador de la botiga INTECAT, manifesta que també molts clients li pregunten si poden entrar sense. «Alguns veuen que nosaltres no la portem i se la treuen», assegura. Per la seva part, Amalia Hechevarria, de la cafeteria Flora, explica que ahir «vaig començar a treballar sense mascareta, però en veure que molta gent la seguia portant vaig decidir posar-me-la». Tanmateix, creu que el canvi de la normativa afavorirà els negocis.

tracking