Diari Més

La dieta mediterrània beneficia la funció renal, segons la URV

L'estudi ha estat liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV

Els individus amb una major adherència a la dieta mediterrània tenen un 10% menys risc de mortalitat.

La dieta mediterrània s'associa a una reducció de la mortalitatURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dieta mediterrània beneficia la funció renal, segons un estudi liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV publicat a la revista European Journal of Nutrition, informa la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La malaltia renal crònica afecta a 700 milions de persones a tot el món i la dieta és clau entre els factors de risc modificables, relacionats amb l'estil de vida, per prevenir aquesta dolència o frenar el seu avanç.

No obstant això, la majoria de les recerques sobre la dieta es temi s'han centrat únicament en nutrients específics o en grups d'aliments en lloc de patrons dietètics.

A més, els pocs estudis que sí s'han centrat en patrons han llançat resultats discrepants, de manera que aquesta recerca ha avaluat l'associació entre l'adherència a la dieta mediterrània i la DASH (la recomanada contra la hipertensió).

L'equip ha analitzat les dades recollides durant un any de 5.675 participants i han conclòs que la dieta mediterrània redueix un 38% el risc d'un declivi major o igual al 10% en la taxa de filtració glomerular.

D'altra banda, un canvi cap a una major adherència a un patró proteic es va associar amb un empitjorament de la taxa de filtració glomerular.

Els resultats obtinguts també mostren que el consum de verdures, llegums i la tradicional salsa mediterrània de tomàquet i oli d'oliva (sofregit) s'associa a una millor funció renal.

Els autors suggereixen que aquests aliments són rics en nutrients beneficiosos com la fibra, els antioxidants i alguns compostos antiinflamatoris, els quals podrien exercir un paper protector sobre el ronyó.

Així, redueixen la inflamació sistèmica; milloren la funció endotelial, el perfil lipídic, la resistència a la insulina; preservar la pressió arterial i modulen l'índex i la càrrega glucèmica, tots ells factors de risc de disfunció renal.

tracking