Diari Més

El Gremi de Pagesos distingeix la rectora de la URV, María J. Figueras

L'entitat presenta l'Opuscle-Programa de Setmana Santa en el seu 700 aniversari

Imatge de la presentació de l'Opuscle del Gremi de Pagesos

El Gremi de Pagesos distingeix la rectora de la URV, María J. FiguerasGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre va presentar ahir l'Opuscle-Programa de Setmana Santa a l'església de Sant Llorenç. A més, en l'any del seu 700 aniversari, el Gremi va lliurar la distinció Amics del Sant Sepulcre a la biòloga i rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras.

També es van entregar les banderes del Sant Sepulcre i de la Mare de Déu de la Pietat per a la processó de Divendres Sant als portadors d'aquest any, que seran Joan Josep García, diputat de Cultura a la Diputació de Tarragona, i Esther Nieto. La presentació va comptar amb la interpretació de fragments de la Passió de Jesucrist segons Sant Mateu per part de la Coral l'Àncora, dirigida per Sílvia Soler, acompanyada per cants litúrgics de Quaresma. Acte seguit, va començar l'entrega de les distincions. Amb la distinció rebuda per Figueras, ja són 29 les vegades que el Gremi de Pagesos ha reconegut a persones de la societat civil tarragonina.

El guardó, que es dona des de 2009, contempla un màxim de 30 distincions, segons va comentar el president de l'entitat, Raül Font-Quer. Finalment, es va reconèixer a antics portants dels Misteris, a tres persones del Misteri de la Pietat i a una del Sant Sepulcre. El Gremi de Pagesos va entregar l'Opuscle acompanyat d'un retallable del Sant Sepulcre, elaborat pel soci Joaquim Nolla. Degut a la pandèmia, tal com va explicar Font-Quer, no es va fer el posterior refrigeri d'altres anys previs a la covid-19.

700 anys del Gremi de Pagesos

El Gremi de Pagesos celebra aquest any el seu 700 anversari, ja que el 2021 no va ser possible a causa de la pandèmia. Segons va narrar Font-Quer, es té constància que el 1321 ja existia una associació de pagesos, ja que «en l'entrada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, encapçalada per Jaume II i l'arquebisbe de Tarragona, hi era també la confraria d'hortolans de Santa Magdalena, amb la seva bandera».

Gairebé un segle més tard, el 1402, va néixer a l'església de Sant Llorenç la confraria dels Bracers de Sant Llorenç, que reunia els jornalers del camp. Temps després, l'any 1726, bracers i hortolans, on hi figuraven els propietaris de terres, es van unir per fundar l'actual Gremi de Pagesos. Els hortolans van traslladar les imatges i el retaule de Santa Magdalena a l'església de Sant Llorenç.

tracking