Diari Més

Solidaritat

«L'experiència t'omple molt, però també et deixa un buit enorme»

Carlos Ocampo i Gilbert Leite arriben de Polònia, on han recollit refugiats, i ja preparen el segon viatge

Los vecinos de Argilaga recibieron a los refugiados con una fiesta de bienvenida.

«L'experiència t'omple molt, però també et deixa un buit enorme»Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Argilaga va rebre divendres a la tarda sis refugiats ucraïnesos, quatre dones i dos nens, que arribaven amb l'autocaravana que Carlos Ocampo, veí d'aquesta població, i Gilbert Leite, de Vimbodí, havien pilotat fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna per portar-hi ajuda humanitària. Quan van marxar dilluns de la setmana passada, ja tenien la intenció de tornar amb el vehicle ple i Olga, amb els seus dos fills, Christian (4 mesos) i Markian (3 anys), Irene, Olona i Yuliya van fer el viatge de tornada amb ells. Tots ells tenien família o amics a les comarques de Tarragona, que van anar a recollir-los a l'Argilaga i els van rebre amb els braços oberts i els ulls plens de llàgrimes.

Ocampo i Leite portaven marcat a la cara el cansament de quatre dies de conducció i les emocions a flor de pell per tot el que havien vist durant aquesta aventura. «L'experiència ha estat brutal, t'omple moltíssim ajudar la gent a sortir d'allà, però també et deixa un buit enorme. T'adones que això només acaba de començar perquè hi ha moltíssima gent a qui se li ha trencat la vida i necessita la nostra ajuda», apuntaven. Per això han decidit tornar a repetir i ja estan preparant el segon viatge, que tenen previst iniciar en una setmana.

Les més de 2,5 tones d'ajuda humanitària que pujaven fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna les van aconseguir gràcies a la crida que Carlos Ocampo va fer a través de xarxes socials i que els veïns de l'Argilaga, la Secuita, Vistabella i les Gunyoles van respondre aportant material mèdic, roba, menjar... La van deixar a Przemysl (Polònia), en un magatzem logístic que una empresa de transport ha cedit a les milícies ucraïneses per rebre l'ajuda que arriba i fer-la entrar després fins a Ucraïna.

Un cop a casa, Ocampo i Leite reflexionen sobre el que han viscut. «Aquest viatge ens ha canviat la vida. Quan veus la necessitat de la gent i alhora sents que governs i grans ONGs demanen que ningú faci el viatge de manera individual i que es faci tot pels canals oficials, que són molt més lents, penses que el millor acte de rebel·lia és desobeir i continuar amb el nostre objectiu: ajudar el major nombre de persones possible», conclouen. Per això han tornat a obrir una campanya per xarxes socials per demanar més ajuda i tornar a embarcar-se en el mateix viatge d'aquí una setmana. «Aquest cop, però, potser puguem amb dues autocaravanes i podem baixar més refugiats», expliquen. Qualsevol persona que vulgui col·laborar, ho pot fer enviant un whatsapp a Ocampo (672 875 026) o contactant-hi a través de les xarxes socials Facebook o Instagram (@skywalker1320).

Més iniciatives particulars

La d'Ocampo i Leite no és l'única iniciativa d'aquest tipus que ha sorgit a les comarques tarragonines. L'Helena Llagostera i la seva parella, de Valls, van fer un viatge similar però ells van arribar fins a la frontera húngara, on van descarregar ajuda humanitària i van poder portar cinc persones més: una família d'àvia, mare i filla d'1 any i una altra mare amb un nen de 9 anys. En el seu cas, tots ells s'allotgen, des d'ahir, el dia en què van arribar, en un pis que Llagostera té a Sitges i que ha posat a disposició de les dues famílies. «Ara estem mirant d'arreglar tots els papers per a què es puguin quedar aquí i escolaritzar els nens», explica aquesta veïna de Valls.

Igual que Ocampo i Leite, Llagostera està convençuda que iniciatives particulars com aquestes estan ajudant molta gent. «Mentre les grans ONGs i els governs no arranquen la maquinària oficial, totes les furgonetes o vehicles que pugin per treure la gent d'allà i ajudar-la a buscar una nova vida estan fent una gran feina», explica. «De fet, per la carretera en vam trobar moltíssims», afegeix.

tracking