Diari Més

Escoles

'Un Kuais tarragoní', un projecte de premi

Una iniciativa de l'escola Cèsar August ha rebut el X Premi IMET d'Educació Josep Vives Ciurana

Imatge del vídeo que els nens i nenes de P3 van fer sobre 'El barret del Nano Capità'

'Un Kuais tarragoní', un projecte de premiEscola Cèsar August

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Kuais és un personatge que viu a les estrelles. De tant en tant, li agrada visitar la Terra, i va deixant parts del seu cos a les aules de P3. D'aquesta manera, els nens i les nenes poden treballar la figura humana des d'aspectes tan diversos com la descoberta del propi cos i la dels altres, l'expressió verbal, la psicomotricitat, la matemàtica o els ritmes.

Aquest personatge és una eina de treball que es fa servir a molts centres educatius, un dels quals és l'escola Cèsar August de Tarragona. Allà, però, han convertit el Kuais en un personatge 100% tarragoní, de manera que, en cada entrega, el Kuais diposita, juntament amb una part del cos, un volum de la col·lecció Els Contes del Seguici (Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació). «Quan, per exemple, el Kuais ens deixa una cama, hi trobem una sorpresa afegida, que és el conte Corre, corre, Cucafera, i així aprofitem per afavorir el gust per la lectura a la vegada que parlem de la cultura popular de la ciutat», explica Àngels Castellà. Ella és la ideòloga del projecte, que ha titulat Un Kuais tarragoní, i que el passat mes de desembre va ser reconegut amb el X Premi IMET d'Educació Josep Vives Ciurana en la categoria d'Educació Infantil de segon cicle (dels 3 als 6 anys).

El Kuais comença sempre pel cap i, de manera regular, va deixant a l'aula la resta de parts del cos fins a arribar als peus. A l'escola Cèsar August, la boca va arribar acompanyada del conte Un drac vermell; la mà, del volum Alça l'aleta, i així fins a completar totes les parts del cos i els diversos elements del Seguici tarragoní recollits en la col·lecció infantil.

«Una part del treball també ha consistit en la lectura dels contes i la seva dinamització, de manera que al final els nens i nenes han estat protagonistes d'un vídeo sobre El barret del Nano Capità», detalla l'Àngels.

La docent subratlla també el fet que el projecte va més enllà de l'aula i compta amb el suport i la complicitat dels pares dels alumnes: «De vegades els nens i nenes no saben explicar massa bé què passa amb aquest personatge que ve de les estrelles i ens porta parts del cos, així que els donem algun objecte que els ajudi a explicar-ho als pares, i d'aquesta manera els adults també se senten integrats en el projecte».

Quan el Kuais ja està complet, detalla la professora, puja a la seva nau i se'n torna a les estrelles. «Entre tots vam elaborar una nau espacial molt gran, i els nens van poder fer tombs pel pati», explica, assegurant que el projecte ja ha calat tant a l'escola que «quan els nens miren el cel i veuen l'estela d'un avió ja s'imaginen que és el Kuais que s'acosta».

Pel que fa al reconeixement de l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona, l'Àngels admet que l'han rebut «amb molta il·lusió», tot i assenyalar que «el treball no el fem tant pels premis sinó perquè és un projecte molt gratificant», assegurant que «el més important de tot és aproximar als nens la nostra cultura i tradicions».

tracking