Diari Més

Mobilitat

Els veïns de Boscos no descarten mobilitzacions pel conflicte dels guals

La zona de Llevant lamenta que l'Ajuntament no hagi modificat la seva posició, i algunes entitats pensen seguir amb actes de protesta

Boscos de Tarragona s'oposa a la taxa de guals que reclama l'Ajuntament.

Els veïns de Boscos no descarten mobilitzacions pel conflicte dels gualsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Boscos de Tarragona no descarten plantejar-se la convocatòria de mobilitzacions si l'Ajuntament no canvia la seva actitud en el conflicte del cobrament pels guals no regularitzats. L'Associació de Veïns ha afirmat estar en stand by a l'espera que els plantegin alguna proposta, cosa que, si no arriba en les propers dies, els durà a decidir algun tipus de mobilització.

«Prendrem mesures», ha dit el president de l'associació, Josep Anton Solé, «perquè hi ha molta indignació al barri. Alguna cosa haurem de fer».

Les entitats de Llevant es van reunir aquest cap de setmana passat per fer balanç de la trobada que la Federació d'Associacions de Veïns havia tingut abans amb l'equip de govern, i van constatar que no s'havia fet cap avenç significatiu en la qüestió dels guals.

La zona de Llevant acumula la major part dels guals permanents no regularitzats de la ciutat, a causa de que hi predominen els habitatges unifamiliars. En aplicació del Pla de control tributari de 2021 han començat a enviar notificacions de cobrament, cosa que ha causat molt de malestar perquè apliquen quatre anys de retroactivitat a cada deute, cosa que fan per evitar que prescriguin, d'acord amb la llei.

Deute no reclamat

Els veïns esperen que aquesta retroactivitat es modifiqui, ja que accepten el fet que el gual s'ha de pagar, però argumenten que mai no els hi havien reclamat, i ara no entenen que els vulguin cobrar els que no els van demanar anys enrere.

Segons Solé, «si ho tiren endavant ens plantejarem accions», tot i que no ha volgut detallar de quina naturalesa perquè encara no s'havien pronunciat els associats. Amb tot, algunes d'aquestes accions es podrien concretar en talls de carretera o en campanyes d'informació als veïns.

«L'any que ve hi ha eleccions municipals», diu Solé, « i cal que els ciutadans es plantegin a qui van a votar, perquè els impostos municipals ens els reclamen membres de l'equip de govern, format per diversos partits. I qui va elegir aquests partits? Els veïns», ha indicat. Solé argumenta també que «cal que tots siguem conscients de què suposa fiscalment votar algú, perquè aquestes coses no van mai al programa i després te les trobes. Potser, si fem pressió, a les eleccions s'acabarà parlant del que s'ha de parlar. S'ha de votar amb la butxaca», rebla.

El veïns no han aconseguit fins ara que l'Ajuntament modifiqui la seva posició en el conflicte dels guals. Els veïns, per la seva banda, s'han oposat sempre a que se'ls hi vulgui cobrar aquesta taxa amb efectes retroactius. En alguns casos, la suma pot arribar als 400 euros, segons l'amplada del gual i de la vorera que travessa. Els veïns pensen que no és equiparable el fet de tenir un gual a la zona de Llevant, on tret de les cases no hi ha gran cosa més, que al centre de la ciutat, on les sortides de cotxes causen una afectació real al pas de vianants i al trànsit, i on està justificat que les taxes s'apliquin amb rigor.

Ateses aquestes circumstàncies, si l'Ajuntament no fa arribar un nou enfoc a les associacions, la de Boscos ha estat la primera entitat a indicar la seva disposició a les mobilitzacions.

tracking