Diari Més

Urbanisme

L'amplada de voreres a noves zones de creixement de Tarragona serà mínim de 3 metres

El nou POUM inclourà aquesta mesura amb la voluntat de posar els vianants al centre de l'urbanisme

L'objectiu de l'Ajuntament és aconseguir que la gent passegi més pels carrers.

L'amplada de voreres a noves zones de creixement de Tarragona serà mínim de 3 metresGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'amplada de les noves voreres que es crearan en els nous sectors de creixement de la ciutat de Tarragona hauran de tenir una amplada mínima de tres metres. Aquesta és la proposta que el govern encapçalat per ERC ha posat damunt la taula en la creació del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), amb l'objectiu de situar el vianant al centre de l'urbanisme i de desplaçar el vehicle motoritzat a un segon o tercer pla. Aquesta aposta per construir unes voreres més amples a la ciutat anirà en la línia per assolir la qualitat de l'espai públic. El conseller de Territori, Xavier Puig, assegura que es tracta d'un dels grans objectius del POUM: «Cal promoure que l'espai públic de Tarragona tingui una qualitat que generi benestar emocional als veïns, que surtin a passejar perquè volen i perquè no volen tornar cap a casa».

Tal com declara el conseller, el consistori vol incloure en el nou Pla General aquest nou enfocament del plantejament urbanístic: posar el veí al centre i desplaçar el vehicle motor privat a un tercer pla. «Volem convidar a utilitzar una mobilitat ecològica, centrada en caminar, ja que és el més saludable, en detriment d'altres tipus de transport motoritzat, sobretot el privat amb vehicle de gasolina», apunta. Per aconseguir-ho, el primer pas, segons el conseller, és tenir un espai públic de qualitat, que passi per tenir una accessibilitat universal i inclusiva, a través del qual el consistori espera promoure que la ciutat sigui més atractiva per moure's a peu.

És per aquest motiu que el govern planteja aquesta amplada mínima de voreres de tres metres en els nous sectors de creixement, és a dir, en els nous Plans Parcials o Plans de Millora Urbana. La llei marca que l'amplada mínima és d'1,80 metres, però «nosaltres ho volem superar», remarca Puig. De fet, «als nous sectors també exigirem els carrils bicicleta», provocant que el cotxe tingui menys espai. «El cotxe continuarà tenint el seu carril, però perdrà espai a favor del vianant i la mobilitat sostenible», assegura el conseller.

La relació amb la seguretat

Aconseguir vies més atractives per Tarragona no afectaria únicament en el vessant estètic per la ciutat, sinó que, segons Puig, també aportaria un benefici en la seguretat. El conseller afirma que, «com més gent surti al carrer a passejar perquè li ve de gust, s'assegui a un banc a veure com la gent passa, o bé mira per la finestra perquè el carrer realment fa goig, de manera inconscient hi ha més ulls vigilant tot allò que passa a la via» i que, per tant, «no cal més policia, cal tenir carrers més concorreguts».

El centre per als vianants

Encara que hi hagi damunt la taula aquest nou objectiu sobre la nova amplada de les voreres, el conseller assegura que «no podem posar-nos a tirar cases a terra del centre només per ampliar voreres», i el consistori preveu accions en aquesta mateixa línia en zones concretes de la ciutat ja construïda. «Hi haurà accions, les quals es fonamentaran més en polítiques i no pas en el POUM, per a fer per als vianants els carrers de la ciutat i fer les voreres més amples», assenyala Puig. Una de les actuacions en aquest sentit és el conegut projecte de l'Illa Corsini. «La idea de fer per als vianants aquesta zona és incloure el Fòrum de la Colònia o el carrer Canyelles, entre d'altres. Tot i això, la intenció és anar ampliant aquesta zona amb altres carrers amb el temps». Altres projectes per a impulsar una transformació urbanística són el projecte per a fer per als vianants del tram final de la Rambla Vella o el cobriment de l'A7 per crear zones verdes i unir el centre amb el nord, entre altres.

Esquema del model de carrers que vol el govern, amb carril bici, vorera i espai pels cotxes.

L'amplada de voreres a noves zones de creixement de Tarragona serà mínim de 3 metresCedida

tracking