Diari Més

Patrimoni

L'Arquebisbat s'obre a cedir el jardí sota la falsa braga per fer un hotel de luxe al Seminari

La institució eclesiàstica està a l'espera del vist-i-plau del Vaticà per tirar endavant amb l'intercanvi proposat

Si la falsa braga obre, el públic podria visitar la muralla i els jardins en un recorregut circular.

L'Arquebisbat s'obre a cedir la falsa braga per fer un hotel de luxe al SeminariCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arquebisbat de Tarragona hauria acceptat cedir el passeig de la falsa braga de la muralla de la ciutat a l'Ajuntament per aconseguir els permisos per convertir l'actual Seminari en un nou hotel de luxe. Tal com ha declarat el conseller de Territori, Xavier Puig, a Diari Més, l'Arquebisbat està d'acord en cedir el passeig enjardinat que hi ha sota el passeig arqueològic a canvi que l'Ajuntament els atorgui els permisos adients per a poder transformar el Seminari en una establiment hoteler. Tot i això, segons el conseller, la decisió ara es troba en mans del Vaticà. Puig relata que l'Arquebisbat de Tarragona va accedir a fer el canvi i des de la Conferència Episcopal de Madrid també van donar el sí. Malgrat tot, «des de la Santa Seu van assegurar que necessitarien uns anys per estudiar-ho», fet que endarrereix el procés.

La falsa braga està formada per un conjunt de jardins que hi ha sota el passeig arqueològic que voreja part de l'estructura de l'època romana, que van des del Camp de Mart fins al Roqueral. Tal com explica Xavier Puig, el passeig de la falsa braga és una part de la ciutat que molt poca gent ha trepitjat perquè l'Arquebisbat l'ha mantingut tancada: «Quan hi entres, és una zona molt novel·lesca, com si el temps no hagués passat». És per això que l'oportunitat d'aconseguir obrir a la ciutat aquest paratge va ser vista amb bons ulls des de l'Ajuntament.

De fet, per Xavier Puig, és una qüestió que juga a favor de l'objectiu que vol assumir el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de posar al centre al vianant i aconseguir més espais per caminar, deixant el vehicle motor en un segon o tercer pla. «Si assolim el pacte i el passeig s'obre al públic, els visitants podran fer un recorregut circular passant per dalt de la muralla i baixant per la falsa braga». De fet, la intenció del consistori era incloure aquest pacte –l'obertura del nou hotel i del passeig de la falsa braga– en les Normes Urbanístiques provisionals que es van aprovar el passat mes de novembre. Malgrat això, la lentitud en la presa de decisions per part de l'entitat eclesiàstica va provocar que no arribessin a temps. «Nosaltres teníem pressa en aprovar aquest instrument temporal mentre es tramita el POUM. Tot i tenir el sí de l'Arquebisbat i de Madrid, el Vaticà ens va demanar uns anys per a estudiar-ho. Doncs hem hagut d'esperar i ho inclourem en el nou POUM», assegura Puig.

Un hotel de luxe

Davant el poc ús que se li ha donat al Seminari en els últims anys, l'Arquebisbat va decidir buscar alternatives per treure'n alguna mena de benefici a favor seu. «Ja no hi fan res i també els costa diners mantenir-ho. Per tant, és totalment lícit que vulguin buscar-hi alguna sortida», apunta Puig. Així, la solució que hi va trobar la institució eclesiàstica va ser convertir-lo en un nou hotel de luxe.

És per aquest motiu que, veient els interessos que hi ha per totes dues bandes, aquest acord seria un «tracte de favor», segons el conseller. «L'Ajuntament té la potestat de donar el consentiment per a obrir l'hotel» i, per aquest motiu, demanen aquest intercanvi.

tracking