Diari Més

Les obres del nou hospital Joan XXIII de Tarragona començaran a l'abril

Argimon manté la previsió d'acabar els treballs la primavera del 2025

Una imatge virtual del projecte del nou Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

Les obres de l'Hospital Joan XXIII comencen aquest primer trimestreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat aquest divendres que les obres del nou hospital Joan XXIII de Tarragona començaran a l'abril. Els treballs es faran sense aturar l'activitat de l'hospital i, entre les actuacions previstes, hi ha l'inici de la construcció de l'edifici pont que unirà la futura ampliació amb l'edifici C, on s'ubicarà l'accés a urgències i, en el futur, els despatxos mèdics. Per altra banda, la licitació de l'obra principal del nou immoble es preveu que sigui entre l'últim trimestre d'enguany i el primer del 2023. Argimon ha mantingut la previsió d'acabar els treballs la primavera del 2025. El nou hospital tindrà uns 70.000 m2 i costarà uns 170 MEUR.

Argimon ha apuntat que la setmana que ve se signaran dos contractes d'adjudicacions per a l'inici d'aquestes obres, que formen part dels treballs previs de la remodelació del centre hospitalari. Els dos contractes pugen a 10,2 MEUR i tenen un termini d'execució d'onze mesos. Preveuen la construcció de l'edifici pont d'unió de la futura ampliació amb l'edifici C, on s'ubicarà l'accés a urgències i en un futur els despatxos mèdics, així com la construcció del nucli de comunicacions vertical a l'edifici C que ha de permetre absorbir els fluxos de circulacions entre edificis.

Alhora, es faran nous accessos a urgències i una galeria d'instal·lacions. Així mateix, es construirà un heliport provisional en uns terrenys cedits temporalment per l'Ajuntament de Tarragona, que se situarà més apartat de l'actual, que es veurà afectat per les obres de l'hospital.

Nous equipaments

El titular de Salut ha indicat que el proper 7 de març entrarà en funcionament un nou quiròfan híbrid amb angiògraf, que ha comportat una inversió d'1,3 MEUR. Segons el conseller, l'equipament permetrà «una major precisió i visibilitat durant la cirurgia». Argimon ha precisat que un quiròfan híbrid «és una sala quirúrgica que integra un equip d'imatge d'alta tecnologia i l'equipament habitual del quiròfan mantenint l'esterilitat i els fluxos de treball». «Donen més seguretat al pacient i major eficiència al personal», ja que permet fer tractaments quirúrgics que fins ara es feien amb procediments oberts amb tècniques mínimament invasives.

Alhora, a l'abril es posarà en marxa una nova UCI. «Ja s'ha finalitzat la fase 1, que consisteix en l'actuació sobre l'àrea adjacent d'ampliació amb dotze boxes addicionals. Serà la futura UCI de l'hospital», ha manifestat el conseller.

Porta oberta a retirar mascaretes

Argimon ha reiterat que en la reunió del proper dimecres del consell interterritorial que se celebrarà a Saragossa, Catalunya plantejarà una retirada «gradual» de les mascaretes en interiors. La intenció és començar per les escoles en els cursos més baixos per, un cop s'arribi a ESO o Batxillerat, estendre la mesura a la resta de la població. Alhora ha valorat positivament que els indicadors assistencials de la pandèmia segueixin baixant i ha defensat que «caldrà conviure amb el virus». Fins i tot no ha tancat la porta a una setena onada i ha apuntat que si s'acaba constatant que la covid és estacional pugui ser cap a la tardor.

tracking