Diari Més

Deu anys de teatre amb accent tarragoní

Fabulae Tarraconenses celebra el 10è aniversari amb l'estrena de l'obra 'Otel·lo' al Teatre Tarragona

Els actors de la companyia Fabulae Tarraconenses.

Deu anys de teatre amb accent tarragoníFabulae Tarraconenses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Otel·lo està considerada una de les grans tragèdies clàssiques de William Shakespeare. Publicada l'any 1604, la peça es presenta com la tragèdia de la passió, l'orgull, la gelosia i la traïció. Aquest 2022 l'obra arriba als escenaris de la mà de la companyia Fabulae Tarraconenses, sota la direcció de Miquel Àngel Fernández, que és qui n'ha fet també la dramatúrgia.

L'estrena serà aquest mateix dissabte, 5 de març, al Teatre Tarragona. Amb aquesta representació, la companyia tarragonina celebra a més el seu 10è aniversari. Nascuda l'any 2012, Fabulae Tarraconenses forma part de l'Associació Thaleia de recreació històrica. «Vam arrencar ara fa deu anys amb la intenció de fer teatre clàssic», explica Mercedes Tubilla, presidenta de Thaleia. Les primeres obres escollides tenien referències a la Roma clàssica –Juli Cèsar, Titus Andronicus–, però amb els anys la companyia, i especialment el seu director, Miquel Àngel Fernández, van decidir obrir el ventall i representar també comèdies com Somni d'una nit d'estiu o Dos cavallers de Verona. «Llavors va arribar la pandèmia. Quan en vam sortir, i aprofitant que fèiem deu anys, vam decidir fer un Shakespeare més contundent i també més conegut pel públic, i així és com vam escollir Otel·lo», explica la Mercedes.

No soc el que soc/Othello està protagonitzada per Robert Rodríguez, Marta Antolín, Cristina Masdéu, Marcel Ferré, Cristina Cabré, Josep Maria Piñol i Anna Plaza.

L'obra que es representarà a Tarragona és una adaptació de l'original, passada pel sedàs de Fernández. «Una de les variacions que ha fet el nostre dramaturg ha sigut la de convertir el personatge de Iago en una dona. D'aquesta manera, el missatge misogin que acompanya el personatge desapareix», explica la Mercedes. La directora de Thaleia assenyala, a més, que aquesta obra presenta molts paral·lelismes amb l'actualitat: «Hi veiem la violència masclista que exerceix Otel·lo contra Desdèmona, o les mentides, similars a les nostres fake news, que poden posar en dubte la reputació d'una persona i portar-li totes les desgràcies».

Tubilla assegura sentir-se molt satisfeta amb la trajectòria de Fabulae Tarraconenses en aquests deu anys, afirmant que han viscut «una evolució in crescendo», però a la vegada lamenta la falta d'escenaris per a companyies com la seva, de quilòmetre zero: «Ens agradaria que l'Ajuntament de Tarragona posés a l'abast de formacions com la nostra els teatres municipals. És una llàstima que no es pugui comptar amb espais com el Metropol».

No soc el que soc/Othello es representarà aquest dissabte al Teatre Tarragona a les 20.30 h. Les entrades tenen un preu de 12 euros i es poden aconseguir a través d'internet (https://entrades.tarragona.cat). Després de l'estrena, l'obra girarà per altres teatres de la demarcació (13 de març, Sala Santa Llúcia de Reus; 27 de març El Centru de Vila-seca).

El vila-secà Robert Rodríguez és Otel·lo.

Deu anys de teatre amb accent tarragoníFabulae Tarraconenses

tracking