Diari Més

Urbanisme

El nou POUM de Tarragona enterra Terres Cavades, la Budellera i Mas d'en Sorder

El govern municipal planteja un sostre de 13.102 habitatges nous i eliminar els macroprojectes

Els veïns s'han mostrat en diverses ocasions en contra al projecte de la Budellera.

L'Ajuntament suspèn avui l'aprovació inicial del pla urbanístic de la BudelleraOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que proposa el governinclourà la construcció de 13.102 habitatges de nova creació per poder abastir la demanda, alhora que descarta totalment els «macroprojectes» previstos a Llevant, com són la Budellera, Terres Cavades o Mas d'en Sorder. Segons Xavier Puig, conseller de Territori de l'Ajuntament, per a fer front a un escenari de lleuger creixement de la població, cal que el nou POUM prioritzi 415 solars buits d'arreu de la ciutat on es podran construir 2.373 nous habitatges i els habitatges potencials previstos a les Normes de Planejament Urbanístic, les quals tenen en compte tots els polígons d'actuació, plans de millora urbana o plans parcials que ja estan en execució. Amb aquests, es podrien arribar a construir fins a 10.729 habitatges nous. En aquest sentit, un altre dels objectius de l'equip de govern és reactivar el parc d'habitatge que està buit. De fet, segons dades de l'INE del 2011, Tarragona té 7.772 pisos buits, que podrien acollir 19.986 habitants.

Amb aquesta acció, Puig assegurava que el que faran serà «anar tapant els forats de la ciutat» per permetre el seu creixement. Alguns dels territoris on Puig va apuntar a la creació de noves urbanitzacions va ser el Pla Parcial (PP) 9 a Ponent: «És un pou sense fons per a tothom: tant per a empreses com per als veïns, els quals denuncien que es tracta d'una zona propensa a abocaments. Si creem un nou barri allà, hi posarem solució», deia el conseller.

Una altra de les zones on s'estudiarà crear una nova urbanització és a l'Horta Gran amb el PP46, amb la qual «aconseguiríem un element més per a cosir la ciutat amb Ponent», diu Puig.

Aturar «macroprojectes»

A banda, hi ha una sèrie de zones en les quals ja s'hi preveu que s'hi pugui fer obra nova i que permetrien rebre fins a 27.000 habitants més. Entre aquestes no hi ha previstes àrees que contemplen plans urbanístics a la zona de Llevant que han estat polèmics, com els de la Budellera, Mas d'en Sorder o Terres Cavades. Tot i això, Puig va defensar que «no s'està impedint el creixement enlloc» sinó que s'està «redimensionant», ja que el marge de creixement previst és de fins a 1.500 habitatges.

«Els damnificats són els grans macroprojectes que no responen a la realitat actual i que tenien la capacitat de monopolitzar un creixement que volem que es reparteixi», va exposar Puig.

Cosir amb les principals vies

«Cosir la ciutat» és un dels objectius més importants que s'ha marcat el govern pel nou Pla. De fet, Puig va exposar la idea d'«humanitzar» les vies principals d'entrada i sortida de la ciutat. Per això, es posa sobre la taula que la T-11, l'N-340 o l'N-240 segueixin el model carril de cotxes, carril bici i voreres amples per poder caminar i arribar a qualsevol punt de la ciutat, jugant també amb els aparcaments dissuasius. Aquest concepte també es vol traslladar a més carrers de Tarragona, amb la idea d'ampliar les voreres fins a un mínim de tres metres d'amplada.

El PSC demana construcció de pisos de protecció oficial a Llevant

La portaveu del Partit Socialista a Tarragona, Sandra Ramos, va denunciar que, per les característiques dels terrenys, la majoria de construccions de protecció oficial se situarien a barris de Ponent, provocant altra vegada que «una part de la població no pugui anar a viure a Llevant, on se seguiran arrelant les famílies benestants». A més, Ramos també va denunciar la manera d'unificar la ciutat que planteja el govern: «Cosir la ciutat no vol dir construir més cases, també es poden crear parcs».

tracking