Diari Més
Carla Aguilar i Cunill

Portaveu d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona

Política municipal

«La decisió sobre el meu futur com a candidata està en mans de la militància»

El debat entre En Comú i Podem per donar un 'sí' o un 'no' al pressupost va desenllaçar en la petició d'un expedient disciplinari per Aguilar

Carla Aguilar i Cunill, portaveu de la coalició En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona.

Carla Aguilar i Cunill, portaveu de la coalició En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona.Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Què li va fer decantar-se pel no a continuar negociant els pressupostos?

— Vam constatar que no hi havia un camí clar per arribar a un acord i vam decidir passar a la via dels modificatius de crèdit. S'ha d'entendre que treballem en una coalició i s'han d'arribar a algun punt de trobada en cada passa.

— Va rebre moltes pressions?

— Va ser complicat. Havíem d'assegurar-nos que totes les persones que formen part de l'agrupació se sentissin escoltades i incloses en la decisió. Va ser un moment puntual amb opinions molt diferents i és normal que la gent tingui més sensibilitat en estar davant d'una sensació important. Hem de tenir clar que allò rellevant és estar juntes i seguir fent feina de manera conjunta.

— Part dels Comuns van demanar un expedient disciplinari. Com va rebre aquesta demanda?

— És una proposta que es fa en una executiva i que no s'aprova. Estem en un moment en què hem de fer uns passos en la maduració de l'espai. Som joves, només fa dos anys i mig que estem a l'Ajuntament i són moments que s'han d'anar cultivant. Tinc ganes d'anar llimant i cosint amb totes les persones. No és una notícia agradable, però et dona senyals que cal treballar coses. Doncs endavant, treballem-les.

— Creu que actuarà igual a partir d'ara? L'ha fet sentir incòmode aquesta situació?

— Em fa la sensació de tenir un repte al davant. És una qüestió que hem d'ajustar i hem d'encaixar. És una cosa que és viva i que, amb el temps es va fent. És un repte, però tinc el convenciment que totes estarem juntes per aconseguir-ho i tirar endavant. — Es podria parlar de crisi en el seu grup municipal?

— És una situació puntual en la qual hi ha hagut una desavinença. Els nostres objectius conjunts van més enllà d'una decisió concreta. És normal que en algun moment hi hagi discrepàncies, però també demostra que tenim salut interna. Les persones tenen diferents opinions, que és totalment normal i és enriquidor.

— El govern havia inclós 75 de les 80 propostes al pressupost. Creu que heu perdut l'oportunitat d'incloure les 75 idees?

— La inclusió era relativa. Hi havia moltes qüestions que no estaven incloses en la seva plenitud o no era ben bé el que demanàvem. També algunes demandes s'incloïen a través del romanent, que també implicaria un modificatiu de crèdit. No estava tot fet, no ens ho havien donat tot.

— Quines línies són les prioritàries per a incloure?

— Nosaltres creiem que les mesures socials són necessàries, de les quals moltes compten amb un suport molt ampli. La Plataforma del Miracle és una de les partides que s'ha d'incloure ja a través dels primers modificatius. Vam aconseguir el compromís del govern en el seu moment i cal avançar. També és important la cessió d'un solar municipal per a la creació d'una residència pública.

— Com està vivint les comissions informatives del POUM?

— M'agrada que ens estiguin compartint dades perquè crec que abans de fer plans primer cal fer diagnosi. Apostem per una ciutat cohesionada territorialment: cal que Tarragona sigui una ciutat més compacta, omplint els forats i amb reciclatge urbà. I també una cohesió social: amb urbanisme feminista, en termes d'accessibilitat o sostenibilitat. Cal treballar amb aquests dos pals del paller per incloure a totes les persones que hi vivim, de totes les franges d'edat i també els animals.

— S'està parlant molt d'urbanisme feminista: es fa patent als debats o només es reivindica i s'oblida després?

— Ens l'hem de creure. Vam obrir el meló a la campanya electoral. L'hem introduït i ara tothom en parla, ens sembla perfecte que les coses sonin i es consolidin. No només és posar quatre fanals, és qüestió de fer diagnosi, assegurar-nos que tothom pot sentir-se segur a tot arreu i que evitem aplicar mesures urbanístiques excloents, no només en qüestions de violència.

— Quins objectius vol haver complert abans d'arribar a les eleccions de l'any que ve?

— Totes les coses que tenim previstes al nostre full de ruta: que qüestions com l'ecologisme, la sostenibilitat, el feminisme, les capacitats diverses o els serveis socials s'incorporin a l'agenda política. El futur no el sabem i és important deixar fet tot allò que puguem aquesta legislatura. No volem fer política d'aparador: les nostres accions volem que tinguin continuïtat i que, governi qui governi, puguin continuar aplicant-se.

— Com veu l'horitzó de les eleccions municipals del 2023?

— La decisió la té la militància. Jo estaré disposada, però totalment subjecta al seu vot. Som un espai que hem entrat amb força i amb capacitat de créixer cap amunt. S'està veient el fruit del treball que s'ha fet en aquests dos anys i mig i de la il·lusió que hem creat en moltes persones que ens veuen com un actor potent i amb capacitat d'influència. Alhora, també tenim moltes coses a millorar. Si és amb mi al capdavant, perfecte. Si no, estaré a disposició de l'espai perquè és un projecte que ho val.

Negativa a negociar el pressupost

Després que Carla Aguilar decidís aturar les negociacions i paralitzar el pressupost del 2022, un sector de la seva militància va demanar un expedient disciplinari a la portaveu. Tot i això, Aguilar es manté ferma per continuar amb força al capdavant de la coalició, amb la vista posada de cara a les pròximes eleccions municipals de l'any 2023.

tracking