Diari Més

Serveis públics

Ematsa instal·larà nous sensors a la depuradora per detectar residus químics

També es col·locaran dos sensors més per tal de recollir mostres del rastre que queda de SARS-CoV-2 a les aigües residuals

Ematsa controlarà la presència de residus quimics abans del procés de depuració.

Ematsa instal·larà nous sensors a la depuradora per detectar residus químicsEmatsa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (Ematsa) instal·larà nous sensors a l'entrada de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (Edar) amb l'objectiu de detectar si l'aigua conté alguna mena de residu, com ara químic, que pugui perjudicar el procés de depuració d'aquesta. D'aquesta manera, els sensors que es col·locaran a l'entrada de l'Edar podran determinar si l'aigua d'entrada pot afectar el procés de depuració i, en aquest cas, desviar l'aigua a un dipòsit de laminació per donar-li el tractament més adequat.

Aquesta acció està inclosa en un paquet de catorze actuacions de reposicions i millores. Segons fonts consultades de l'empresa municipal, l'Ajuntament de Tarragona va sol·licitar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) una atribució de fons pel 2022 per dur a terme les actuacions necessàries en infraestructures de sanejament del seu àmbit competencial.

Tractament adequat

Una de les principals actuacions és la instal·lació dels nous sensors de l'aigua per determinar que aquesta no tingui cap partícula que pugui fer malbé el tractament biològic. Aquest es fa a través de microorganismes –bacteris, protozous, etc.– i se n'encarrega de l'eliminació de la matèria orgànica present en l'aigua residual. Després del vessament descontrolat que l'Edar va patir el passat mes de juliol de l'any 2019 la mateixa nit de l'incendi de l'empresa Miasa, els tècnics d'Ematsa van detectar la presència d'escuma en una de les basses que intervenen en el procés de depuració de les aigües residuals urbanes i que va afectar els microorganismes depuradors del reactor biològic. Per repetir episodis com aquest, Ematsa bloquejarà l'entrada de qualsevol producte tòxic que pugui intervenir en el bon funcionament del tractament biològic a través d'aquests sensors. En cas de detectar qualsevol partícula perjudicial per als microorganismes, el projecte ha de preveure desviar l'aigua d'entrada a un dipòsit de laminació, el qual realitzarà un tractament especial a l'aigua afectada. La redacció d'aquest projecte està pressupostat en 34.600 euros, sense IVA.

Mostrejadors de la covid

Una altra de les actuacions previstes per part d'Ematsa és la instal·lació de dos nous mostrejadors automàtics de la molècula ARN de la covid. L'ACA ja treballa des de l'inici de la pandèmia amb la recollida de mostres de les aigües residuals per fer un seguiment de la pandèmia, ja que s'ha demostrat la capacitat de detectar ARN de SARS-CoV-2 a les aigües residuals entre sis i vint-i-un dies abans que es diagnostiquin els primers casos. Amb aquesta actuació, es té un avís precoç de la presència de la malaltia a la societat. El cost de la redacció d'aquest projecte està inclòs amb el pressupost dels sensors de productes tòxics.

Bonavista és un dels barris que també en sortirà beneficiats. L'Estació de Bombeig d'Aigües Residuals (Ebar) del barri té una capacitat menor amb relació a la quantitat de residus que rep, el qual provoca un col·lapse. Ematsa ha pogut comprovar que l'Ebar de Bonavista és deficient i problemàtica per diferents motius –elevat volum de tovalloletes i residus sòlids, poca capacitat de l'aljub, etc.–, que implica, constantment, actuacions de manteniment, per rearmament del quadre elèctric, embossament de les bombes o sobreeiximent d'aquesta. La redacció d'aquest lot està pressupostat per un cost de 19.600 euros, sense IVA.

tracking