Diari Més

Judicial

Busquen la nena abandonada per l'àvia a un contenidor a Torreforta: «Pot estar viva»

La defensa d'una de les acusades d'assassinar un nadó en el judici que comença dilluns afirma que no s'ha trobat el cos

Josep Singla és l'advocat d'ofici de l'àvia de la criatura desapareguda.

Busquen la nena abandonada per l'àvia a un contenidor a Torreforta: «Pot estar viva»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa d'una de les acusades d'un delicte d'assassinat una nena nounada i llençar-la al contenidor a Torreforta el passat mes de març de 2020 fa una crida a buscar la nena viva. La mare i l'àvia de la criatura asseguren que no van matar la nena recent nascuda i que la van abandonar a l'exterior d'un contenidor, amb una manta a l'interior d'una capsa de cartó. Josep Singla, advocat d'ofici encarregat de la defensa de l'àvia, explica en declaracions a Diari Més que no s'ha trobat el cadàver en cap lloc i que, per aquest motiu, sospiten que la nena encara està viva. El judici per aquest cas començarà el pròxim dilluns, 21 de febrer, però les acusades es troben en situació de presó provisional des del 10 d'abril del 2021.

La jove es va quedar embarassada a mitjans del 2019, quan encara era menor d'edat. El naixement de la criatura es va produir en una habitació del domicili familiar entre el 23 i el 24 de març, segons la defensa. Tal com relata Singla, «el part va ser vora les 5 hores de la matinada, però no va ser fins a les 10.30 hores que van baixar al carrer amb intenció d'abandonar l'infant». Segons l'advocat, l'àvia va apropar-se als contenidors del carrer de Tortosa del barri de Torreforta i, «amb una manta i dins d'una capsa de cartó, el va deixar a l'exterior del contenidor, no a l'interior com se les acusa».

D'aquesta manera i tenint en compte que el cos de la nounada sense vida no ha aparegut, Singla fa una crida per trobar la nena amb vida. «Sospitem que algú el va agafar del contenidor i se'l va quedar, és un carrer del barri molt concorregut i li pot haver passat qualsevol cosa», afirma l'advocat.

Canvis en el judici

El judici comença el pròxim dilluns dia 21 de febrer i s'allargarà fins al dilluns següent, dia 28. La Fiscalia acusa la mare i l'àvia d'assassinat de la nounada. Tot i això, si la criatura aparegués viva, el rumb del judici canviaria totalment.

«En aquest moment, amb l'acusació per assassinat sobre la taula, tant a la mare com a l'àvia s'enfronten a una pena de presó permanent revisable», relata l'advocat d'ofici. Però, en el cas que la nena resultés estar viva, «s'imputarien càrrecs per abandonament d'una criatura totalment dependent d'una persona adulta, que ronda entre els dos i quatre anys de presó». Tal com assenyala Singla, es tracta d'un desenllaç totalment contrari amb el que la Fiscalia té previst i, per aquest motiu, insta a qualsevol persona que tingui alguna pista sobre la nena desapareguda a comunicar-ho.

«Es tracta d'una noia de 19 anys, que va intentar avortar abans de donar a llum i no va poder. També va demanar ajuda a Serveis Socials i no va rebre resposta. L'àvia té 43 anys i tres fills més, de 3, 9 i 14 anys, a càrrec de la DGAIA», explica Singla. Aquest apunta al fet que «són persones massa joves per a patir la presó permanent revisable, més encara per una interpretació del cas per part de la Fiscalia que no correspon amb els fets».

«No defenso la seva innocència, el que van fer no és una cosa bonica. Però sí que demano que s'interpretin bé els fets i que, si algú té idea del que va poder passar amb la nounada, que ho digui, perquè pot ajudar a millorar el futur d'aquestes dues persones i seria una gran alegria», assenyala.

Versió de la Fiscalia

Segons l'escrit de Fiscalia, la jove es va voler desfer del bebè acabat de néixer amb l'ajut de la seva mare, en un «pla preconcebut per ambdues acusades». El naixement de la criatura, de pare desconegut, es va produir en una habitació del domicili familiar en una data no determinada, entre el 3 de març i el mes d'abril de 2020. L'escrit d'acusació recull que la noia, just després de donar a llum a la nena, va tapar la boca i el nas de la petita «amb intenció de causar-li la mort, aconseguint que deixés de plorar, però sense arribar a posar fi a la seva vida». Després, «va amagar el bebè dins d'un armari de l'habitatge» fins l'endemà.

L'endemà, l'àvia de la nena va agafar-la, quan encara era viu, va sortir al carrer i «amb ànim de causar-li la mort o sabent que amb la seva actuació li causaria, donat l'estat en què es trobava el bebè, després d'hores sense rebre aliment, el va llençar en un contenidor de la brossa», exposa l'escrit. «D'aquesta manera, les dues acusades van aconseguir posar fi a la vida de la recent nascuda», sosté el fiscal. El Ministeri Públic també relata els intents per avortar per part de la jove, que aleshores tenia 18 anys, acudia a un centre de formació d'adults i depenia econòmicament dels seus pares.

tracking