Diari Més

Moviment Veïnal

«Els veïns de Riuclar estan animats, la nostra reactivació s'ha notat»

L'Associació està rehabilitat el seu local per poder tornar a acollir activitats, sobretot per a infants i joves

Membres de la junta de l'AV de Riuclar al local que estan reformant per acollir les activitats.

«Els veïns de Riuclar estan animats, la nostra reactivació s'ha notat»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació de Veïns (AV) de Riuclar ha tornat a reactivar-se després d'alguns anys a mig gas. Amb l'arribada d'una junta jove i amb ganes de fer coses, el panorama del barri ha variat en els últims mesos. «Som un barri molt petit, amb molt pocs comerços. Si no som nosaltres qui ens animem i organitzem coses, qui ho farà?», es preguntava Javi Martí, president de l'AV. És per això que, només tres mesos després de l'arribada de la nova junta, tenen moltes iniciatives entre mans per impulsar aquest any. Javi Martí explica que, des de l'arribada de la nova junta, a l'associació han passat de zero a gairebé un centenar de socis. «El barri es veu més net i han vingut jardiners de l'Ajuntament. Es veu un barri més actiu. La gent està contenta i té ganes de fer coses al barri, la nostra reactivació s'ha notat i s'ha vist reflectida en l'augment de socis», remarca.

Per a l'entitat veïnal és una prioritat recuperar serveis per als més petits i els més grans del barri. L'objectiu és potenciar, per una banda, el Punt Òmnia situat a la plaça entre els carrers D i C. Des d'allà, segons relata Martí, volen contribuir a ajudar a la gent gran del barri. «El tècnic que ara mateix hi ha al Punt té moltes ganes de fer feina i, malauradament, molts veïns no coneixen aquest recurs disponible, ja que abans només s'utilitzava per a fer tràmits», explica Javi Martí. És per això que, Punt Òmnia i l'Associació de Veïns col·laboraran per impulsar més les activitats per a la gent gran. «Volem ensenyar als ancians a fer ús del mòbil, sobretot les aplicacions que més s'utilitzen avui dia, com són el cas de les apps de bancs o La Meva Salut», remarca el president. D'altra banda, des del Punt Òmnia també es volen impulsar tallers per treballar la memòria o cursos de gimnàstica.

Recuperar l'esplai del barri

Una altra de les prioritats de la nova junta de Riuclar és la recuperació de l'esplai del barri. Asseguren que les activitats pels més petits és bàsic per a dinamitzar-lo. «Riuclar és tan petit i té tan pocs serveis que és fonamental impulsar activitats per distreure als infants», recalca Martí. El plantejament de l'entitat veïnal és organitzar una activitat setmanal els dissabtes al matí, de tipologies diverses. De fet, ja compten amb la predisposició del grup Abada-Capoeira de Tarragona per fer una demostració davant dels més petits del barri.

El mateix president explica que, tradicionalment, el barri comptava amb un esplai, però es va dissoldre fa uns 7 anys per motius econòmics. «No hi havia pressupost suficient per a poder pagar a monitors que s'encarreguessin d'aquesta tasca. Normalment, els esplais s'impulsen de forma voluntària, però avui dia fer les coses de manera gratuïta costa molt», lamenta el president.

Tot i això, l'Associació de Veïns creu tenir la solució. «Volem tornar a impulsar el grup de timbalers del barri. D'aquesta manera, també mobilitzaríem joves d'entre 14 i 19 anys, els quals ens podrien ajudar en el monitoratge dels més petits», diu. El grup de timbalers també es va deixar perdre fa uns anys. Inicialment, eren els acompanyants de la Colla de Diables Gripafoc del mateix barri.

Tot i això, amb l'enduriment de les normatives i permisos per a poder tirar foc, la Colla es va desfer, però els timbalers van continuar actuant. «Era una experiència molt divertida, ja que el grup anava per diversos barris –sobretot de Ponent– fent els seus espectacles com a batucada», relata Martí. L'únic problema que detecta el president són els timbals: «Estan molt degradats i no tenim molts diners per a poder-ne adquirir de nous».

És per aquest motiu que l'AV de Riuclar està oberta a rebre cessions de material per part d'altres entitats que tinguin timbals en desús. «Els joves estan molt motivats en reactivar aquest grup musical. Tenen el record de la diversió de fer les batucades, per això volen recuperar-ho», explica el president de l'AV.

Aquestes activitats tenen previst realitzar-les al seu local, el qual estan rehabilitant. «Es tracta de l'antiga sala d'actes de l'escola i té un petit escenari. Aquest necessita una petita reforma i tenim previst reactivar l'esplai i els timbals a finals d'aquest mes, quan hàgim ultimat la rehabilitació», assegura Javi Martí.

RockClar, un nou festival

L'última idea que tenen des de l'Associació de Veïns és impulsar un nou festival de música a finals del pròxim mes de març. Sota el nom RockClar, l'entitat veïnal vol promoure la cultura rock entre els veïns del barri. La filosofia del festival vol centrar-se a donar veu a grups d'aquest estil de música novells. L'objectiu a llarg termini és que es converteixi en un festival referent per a les agrupacions que s'inicien en el món musical i que siguin ells mateixos els que s'interessin per actuar al RockClar. «Sabem que els inicis sempre són durs. Per aquest motiu, si aquest any no tenim participants, començarem amb grups de versions que ja coneixem», explica el president.

Per acompanyar l'esdeveniment també es farà una trobada de motos al matí. «Ja en vam fer una i va ser un èxit», assegura Martí.

tracking