Diari Més

Port

El Port expropiarà 178.363 m2 del Complex Educatiu pels accessos a la ZAL

El govern espanyol ha previst un conjunt d'expopiacions per poder construir la nova Zona d'Activitats Logístiques del Port de Tarragona

Imatge del plànol del projecte de la nova ZAL al litoral tarragoní.

El Complex Educatiu perdrà 178.000 m2 expropiats per a la ZALCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Complex Educatiu de Tarragona perdrà 178.363 metres quadrats de superfície per poder avançar amb el projecte de la nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona. Es tracta de la part del terreny més propera al Port, dedicada actualment a espais i zones esportives paral·leles a les vies ferroviàries. D'aquesta manera, el govern d'Espanya va fer públic el passat divendres a través de la Secretaria General d'Expropiacions la necessitat de l'ocupació dels béns i l'adquisició de drets a causa de la modificació substancial de la Delimitació d'Usos i Espais Portuaris (DEUP).

La DEUP va ser modificada l'any 2017 i regula les activitats, fixa la delimitació i defineix els usos de la zona de servei portuari. De fet, aquesta última variant del DEUP ja incorporava la creació de la nova ZAL. Com que aquesta nova delimitació reclamava més espai per la construcció de la Zona d'Activitats Logístiques, el govern ha acceptat les demandes i ha procedit a tramitar l'expropiació dels terrenys necessaris, els quals són propietat de la Generalitat de Catalunya.

Adaptar l'entorn per la ZAL

La nova ZAL és un projecte que va ser aprovat definitivament l'any 2019, el qual portarà a la urbanització i la comercialització de més de 900.000 metres quadrats de superfície dins del recinte portuari. Aquest espai suposarà un creixement del 20,42% de l'espai per a activitats logístiques del Port de Tarragona.

A més d'això, també comporta la creació d'uns accessos dignes a través de diverses vies. D'aquesta manera, a banda de l'adaptació dels límits amb el Complex Educatiu per tal d'oferir més espai a la ZAL, també es faran nous vials que faran canviar el panorama a les carreteres de la zona.

En el cas del terme municipal de Tarragona, s'utilitzaran més de 2.235,03 m2 per adaptar els límits d'accessos viaris i ferroviaris als ja existents, els quals són propietat de l'Autoritat Portuària.

A aquesta obra, s'hi sumen més de 13.000 m2 del municipi de Vila-seca. També s'incorporen els terrenys patrimonials de l'Autoritat Portuària corresponents a l'actual accés ferroviari de la línia Tarragona-València amb una superfície de 8.817,20 m² que serveix únicament a la zona de servei del port.

A més, se sumen els terrenys de les empreses Kemira Ibèria S.A. i FERTASA-Fertilitzants Tarragona, S.L., situats entre el riu Francolí, la línia ferroviària i l'N-241 –la qual també patirà una ampliació– amb una superfície total de 85.790,5 m². En aquesta zona, l'Autoritat Portuària té prevista l'habilitació d'una Terminal de Transport Terrestre (TTT) com a instrument logístic que optimitzi la gestió dels trànsits viaris en els accessos del Port.

Altres municipis afectats són Vila-seca on hi haurà una connexió directa amb la TV-3148 i Salou, on s'incorporarà una petita superfície de 240 m² per un ajust en la delimitació cartogràfica més detallada.

tracking