Diari Més

Educació

Tarragona reorganitza la zonificació escolar per equilibrar l'oferta

La nova distribució fixa quatre zones, que han de permetre reduir els índex de segregació escolar

Plànol de la zonificació escolar.

Tarragona reorganitza la zonificació escolar per equilibrar l'ofertaAjuntament Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha reorganitzat la zonificació escolar de la ciutat. Fins ara estava distribuïda en set zones i s'ha passat a quatre: llevant, ponent, nord i centre. L'objectiu és equilibrar l'oferta de places d'escoles públiques i concertades en diferents àrees i alhora això ha de permetre reduir els índex de segregació escolar, que són dels més alts de Catalunya. Els canvis s'aplicaran a partir del curs 2022-2023 als nous alumnes de P3.

El conseller municipal d'Educació, Manel Castaño, ha indicat que la revisió de la zonificació escolar «era una necessitat» després que l'actual, implementada fa 30 anys, hagi quedat «superada per qüestions d'urbanisme, padró i estructura de l'oferta educativa». Segons ha apuntat Castaño, la nova organització farà que la proximitat del lloc de residència amb el centre educatiu sigui una prioritat, així com el lloc de treball dels familiars. A la decisió d'adoptar quatre zones s'hi ha arribat després d'un procés treballatdins del consell escolar municipal, que ha estat acceptat pel Departament d'Educació. Una de les particularitats és que cada escola estarà assignada a una zona amb dues excepcions: les escoles Miracle i Saavedra que pertanyeran tant a la zona Centre com a la Llevant.

El conseller també ha apel·lat «a la responsabilitat de la concertada» per assumir alumnes de famílies en situació de dificultats socioeconòmiques. Castaño ha valorat que les ràtios d'alumnes per aula han baixat i ara se situen en 20 alumnes a la pública i 23 a la concertada. «Tenim marge legal fins als 25 alumnes per classe», ha dit. Així, les places restants es reserven per a alumnes amb Necessitats Especials de Suport Educatiu (NESE). De cara al curs vinent es preveu l'entrada a P3 de 1.109 infants, que són els que van néixer el 2019. En concret, són 350 a Ponent, 156 a Llevant, 195 a Nord i 408 a Centre.

Alta segregació

Tarragona és la tercera ciutat de Catalunya amb uns nivells de segregació escolar més elevats, segons un informe elaborat el 2019 pel catedràtic de sociologia Xavier Bonal, a petició de l'Ajuntament de Tarragona. L'estudi ja proposava refer la zonificació, ja que constatava que hi ha àrees que tenen sobreoferta de places mentre que altres expulsen alumnes perquè no poden assumir la demanda.

L'estudi ja posava de manifest que les zones de Sant Salvador i els barris de Ponent tenen uns índex d'immigració a les escoles d'un 25%, mentre que la mitjana de la ciutat és del 10%. També en aquests barris és on es registra una menor mobilitat entre zones. És a dir, els alumnes de les zones més desfavorides van a escoles més properes i, segons Bonal, no per voluntat pròpia, sinó per una mala distribució de les places a la ciutat i perquè no poden accedir a escoles concertades que es troben en altres llocs.

L'atropellament s'ha produït davant l'Escola Saavedra de Tarragona.

Atropellen una dona i un menor davant de l'Escola Saavedra de TarragonaGoogle Maps

tracking