Diari Més

Serveis

L'Ajuntament instal·la punts de megafonia a les platges de Tarragona

Els equips funcionen amb 4G i facilitaran les tasques de protecció civil i seguretat, amb informació i avisos als usuaris

Un dels nous altaveus a la platja del Miracle, ahir al matí.

L'Ajuntament instal·la punts de megafonia a les platges de la ciutatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha completat aquests dies el desplegament d'un sistema de megafonia que prestarà servei a les platges del litoral del municipi, amb l'objectiu de donar informació i avisos als ciutadans en matèries de protecció civil i seguretat. Les obres s'han dut a terme mitjançant una contractació per un valor total de 109.413 euros mentre que les instal·lacions cobreixen les platges del Miracle, l'Arrabasada, la Savinosa, els Capellans, la Llarga, la Móra i Tamarit. L'ús de la megafonia no inclou exclusivament les tasques de protecció civil, sinó que també es farà servir, el consistori preveu que amb més assiduïtat, des del servei que tingui contractada la vigilància de les platges, que emetrà missatges d'inici i final del servei, presència de meduses, mal estat de la mar, bandera vermella per contaminació marina i casos similars. La Guàrdia Urbana també hi tindrà accés, quan es tracti de necessitats de seguretat pública. El sistema, que utilitza tecnologia 4G, es podrà gestionar de manera centralitzada quan les necessitats siguin per a tot el litoral o bé podrà emetre informacions diferenciades per a cada platja, segons es presenti el cas. L'adjudicació es va fer a l'empresa Airvoice, que també ha fetinstal·lacions similars a altres platges catalanes. La regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Cristina Guzmán, ha indicat que aquest és el resultat «d'una mancança que havíem detectat, ja que fa temps que hi és a altres platges de municipis del nostre entorn. Esperem que representi una millora important i que es pugui ampliar progressivament, perquè ens permetrà ser eficients en la gestió, prevenir accidents, evitar defuncions i moltes altres coses. Utilitzarem els aparells per cobrir totes les incidències que generin avisos a la població».

Mínim impacte

Segons indica l'empresa instal·ladora, «el sistema de megafonia sense fils està format per un centre de comandament que envia ordres a diferents punts de megafonia repartits per la zona a cobrir. La comunicació entre aquests elements es realitza totalment via ràdio, el que proporciona un gran avantatge davant una solució cablejada pel seu mínim impacte d'instal·lació i la necessitat de manteniment». De fet, aquestes darreres característiques impliquen un baix consum d'energia, ja que no es requereix un punt de connexió elèctrica si no està disponible i un baix nivell de contaminació acústica, adaptantse a lanormativa europea per serveis d'emergències. «La instal·lació dels punts de megafonia», ha dit l'empresa, «s'ha estructurat de manera que cada platja pugui oferir un òptim servei de sonorització en funció de l'acústica i geografia de cada espai».

D'altra banda, la presènciad'aquesta xarxa pot contribuir al manteniment de les banderes blaves de què les platges de Tarragona disposen, ja que, entre els requisits europeus, hi figura que hi hagi vigilants o equip suficient de salvament per a respondre a un accident, i d'altres mesures de manteniment de la qualitat ambiental, cosa que la megafonia propicia. Actualment, Tarragona manté quatre banderes blaves, a les platges de l'Arrabassada, la Savinosa, La Móra i Tamarit.

A més, el consistori ha aprovat tirar endavant el nou contracte de salvament i socorrisme. Com a novetats d'aquest any, es contempla l'ampliació del servei de socorrisme amb una nova torre d'intervenció immediata a la platja de Cala Jovera i reforç de socorristes a la resta de platges. Així com també integra la millora de les condicions laborals i retribucions del personal del servei, com ara socorristes, patrons, i tècnics en emergències sanitàries, entre d'altres, per garantir el compliment del conveni col·lectiu de les empreses privades que gestionen equipaments i serveis públics, afectes a l'activitat esportiva i de lleure.

El contracte preveu la prestació del servei de salvament i socorrisme a tot el litoral tarragoní i la vigilància directa de 8 platges de municipi (Miracle, Arrabassada, Savinosa, Capellans, Llarga, la Móra, Cala Jovera i Tamarit). Es requereix la presència diària d'un equip de 38 persones, la instal·lació de 18 punts de vigilància i la instal·lació d'una zona especial per a persones amb mobilitat reduïda a l'Arrabassada, així com la presència de crosses i cadires amfíbies a les platges accessibles (Miracle, Savinosa, Llarga, la Móra i Tamarit). S'hi especifica la presència de 3 motos d'aigua, una embarcació semirígida, una ambulància i un vehicle tot terreny. També s'incorporen les recomanacions del codi de bones pràctiques del servei de socorrisme a les Platges de la Generalitat per donar compliment a les dotacions de socorristes per platja, en funció del tipus i freqüentació i al material i equipament de socorrisme.

tracking