Diari Més

Infraestructures

El Port de Tarragona adjudica una nova terminal de creuers a GPH

L'edifici es farà al Moll de Balears, amb l'objectiu que sigui sostenible i redueixi les emissions de CO2 al medi ambient

Una imatge virtual del futur edifici de la terminal.

El Port de Tarragona adjudica una nova terminal de creuers a GPHCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Tarragona ha aprovat l'adjudicació de la nova terminal de creuers a l'empresa Global Ports Holding Plc (GPH), l'operador de terminals de creuers independent més gran del món. El Port de Tarragona ha atorgat a Global Ports Holding una concessió per 12 anys, amb opció a sis anys més, per a la construcció i gestió d'una nova terminal de passatgers de creuer a Tarragona.

La terminal se situarà en el Moll de Balears, que va representar una inversió de 30 milions realitzada per l'Autoritat Portuària de Tarragona entre 2020 i 2021 per a la millora de la infraestructura portuària. Inaugurat el passat mes d'octubre, el Moll de Balears pot acollir des d'ara els creuers més grans del món i permet la capacitat d'atracament de fins a quatre vaixells simultàniament, gràcies a l'increment de 700 metres de la línia d'atracada. A més, s'ha ampliat l'àrea disponible per a les operacions de creuers mitjançat l'esplanada de 40.000 m2 del nou moll. L'Autoritat Portuària ha invertit també en el condicionament del moll per a l'electrificació, la qual cosa reduirà significativament les emissions de CO2 dels creuers ancorats.

GPH invertirà fins a 5,5 milions d'euros en la construcció d'una nova terminal de creuers modular d'última generació, que utilitzarà energia solar per garantir la provisió continuada de les necessitats energètiques de la terminal. Aquest edifici singular oferirà als passatgers tot tipus de serveis, com ara dutty free i d'altres. També disposarà d'una àrea intermodal per a l'estacionament d'autocars i vehicles, millorant així la mobilitat de la zona. El disseny modular innovador de l'edifici proporcionarà la màxima flexibilitat per adaptar la terminal a les necessitats futures de capacitat i oferirà, a més, un espai per a esdeveniments en un entorn singular.

Josep M. Cruset, president del Port de Tarragona, considera que «l'adjudicació de la nova terminal de creuers al Moll de Balears suposa un gran impuls addicional per a un projecte que el Port comparteix amb els ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca, els agents turístics i les empreses del nostre territori i de la Costa Daurada». També ha explicat que «a partir d'ara, comptem amb un soci com Global Ports Holding per donar l'empenta definitiva al projecte de creuers, gràcies a la seva excel·lent posició al mercat, la seva trajectòria i experiència i la seva professionalitat».

Adquisició

Emre Sayin, director executiu de GPH, declara que «la terminal del Port de Tarragona és una adquisició important per a la nostra companyia, reforçant la nostra presència creixent a la Península Ibèrica i la Mediterrània Occidental. Estem molt agraïts a l'Autoritat Portuària per dipositar la seva confiança en GPH com a operador del Port de Creuers de Tarragona i esperem treballar amb totes les parts interessades per augmentar el trànsit de passatgers a la ciutat de manera sostenible i responsable».

La incorporació de Tarragona a la cartera de GPH significa que, després de l'acord de concessió, el nombre total de ports de creuers gestionats per Global Ports Holding Plc, aquest és l'operador portuari de creuers més gran del món amb presència establerta a les regions del Carib, el Mediterrani i la regió Àsia-Pacífic, incloent-hi operacions comercials a Montenegro. Establert el 2004 com un operador portuari internacional amb un ventall diversificat de ports de creuers, GPH ocupa una posició preeminent en el panorama dels ports de creuers, posicionant-se com la marca de ports de creuers líder al món.

tracking