Diari Més

Mobilització

El veïns de Llevant mantenen la seva oposició al pagament pels guals

Les associacions recomanen als afectats que presentin recursos a l'Ajuntament i als tribunals per evitar cobraments excessius

Accés a la urbanització de Cala Romana, una de les zones on el problema és més viu.

El veïns de Llevant mantenen la seva oposició al pagament pels gualsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de la zona de Llevant de Tarragona estan disposats a seguir amb els seus actes d'oposició al fet que l'Ajuntament els cobri les tarifes pels guals d'aparcament no regularitzats que han anat utilitzant sense permís al llarg dels anys. Els veïns són conscients que hauran d'aportar una part dels diners que el municipi els reclama, però no estan d'acord amb els criteris que s'utilitzen per calcular el total del deute, diferent per a cada persona, que consideren excessiu.

L'Associació de Veïns de Boscos de Tarragona ha convocat avui la seva junta directiva per decidir les accions que cal emprendre a partir d'ara, tot i que el criteri majoritari podria consistir en fer una crida a totes les persones afectades perquè presentin recursos a l'Ajuntament així que els arribi la notificació amb el deute en què han incorregut. En aquesta reunió també es valorarà la possibilitat de convocar una assemblea adreçada a tots els veïns del barri, on es podria aprovar la decisió que l'associació recorri les ordenances fiscals de 2022 en cas que mantinguin els criteris de recaptació. L'objectiu final, si l'Ajuntament no rectifica, és arribar als tribunals amb una cataracta de recursos contenciosos-administratius contra el consistori, amb l'esperança que els cobraments s'acabin paralitzant.

Indignació

El president de l'Associació de Veïns de Boscos de Tarragona, Josep Anton Solé, ha indicat que «els veïns de tota la zona de Llevant estan indignats, i per això volem acabar als jutjats si l'Ajuntament no ho atura abans. Creiem que s'ha d'animar tothom a interposar recursos, primer al consistori i, si es rebutja, als tribunals». L'associació de veïns posarà a disposició de tothom qui ho necessiti un advocat que els assessori per dur a terme tota la tramitació.

En principi es preveia qüestionar la retroactivitat de les contribucions, ja que l'Ajuntament reclama els tributs endarrerits dels darrers quatre anys, amb l'objectiu que el cobrament no pugui prescriure però, un cop han vist que legalment això no és possible, centraran les seves protestes en el fet que els demanen el tipus màxim de contribució. «Els criteris no poden ser arbitraris. L'Ajuntament està obligat a justificar en què es basa per reclamar un tipus impositiu o un altre, i com que no ho fa, això ens permet intervenir».

L'Associació de Veïns de Cala Romana, per la seva banda, ha adoptat la mateixa línia d'actuació, i facilitarà models per redactar recursos a totes les persones que vulguin plantar cara a la recaptació municipal. A Cala Romana es queixen també que l'Ajuntament els obliga a fer obres de modificació de la vorera per poder tenir els guals en ordre, cosa que l'associació rebutja perquè consideren que és culpa del consistori si no es van fer, en el seu moment, voreres adptades a la normativa.

Solé, per la seva banda, considera que, estiguin les voreres adaptades o no, «el municipi determina que hi ha un gual allí on una casa té una sortida de vehicles, i vol cobrar per aquesta sortida encara que mai no s'utilitzi».

L'Ajuntament va començar aquesta tasca de regularització dels guals a partir de l'entrada en vigència del Pla de control tributari de 2021, quan es va detectar que mai no s'havien reclamat contribucions municipals a moltes d'aquestes instal·lacions que no s'havien declarat. Malgrat que el consistori afirmi que aquesta activitat de revisió es fa a tota la ciutat, la zona més afectada és la de Llevant, on hi ha més habitatgees unifamiliars.

tracking