Diari Més

Arquebisbat de Tarragona

L'Arquebisbat té registrats 37 béns immatriculats no regularitzats

L'Església espanyola va admetre tenir un miler d'immobles que no són seus i s'ha compromès a iniciar el procés de retorn

Imatge d'arxiu de la façana de l'edifici principal de l'Arquebisbat de Tarragona.

L'Arquebisbat té registrats 37 béns immatriculats no regularitzatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arquebisbat de Tarragona ha immatriculat un total de 404 béns entre l'any 1998 i el 2015, dels quals 37 no han pogut verificar, de manera que alguns podrien ser retornats al seu propietari o hereu original. L'Església espanyola va aixecar una gran polseguera quan va admetre el passat dilluns que iniciaria els tràmits per tornar un miler de béns que van ser immatriculats de forma irregular.

Segons el llistat publicat per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), l'arquebisbat ha dut a terme un total de 404 registres de la propietat en els últims anys, dels quals 37 propietats immatriculades realment no els corresponen. Entre els béns que s'exposen hi ha des de cases, edificis, finques rústiques, locals comercials, horts o finques urbanes fins a esglésies, cases rectorals, ermites i cementiris. Un total de dotze immobles corresponen a béns de comunitats o entitats religioses, altres dotze serien entrades duplicades al registre. També hi ha quatre títols per mètodes diferents de la certificació, com ara compravenda, donació, permuta, entre d'altres. A més, també comptabilitzen dues immatriculacions anteriors a l'any 1998, un registre amb falta de dades per identificar i sis propietats tenen un titular que no és l'Església. Segons el compromís pres per la institució, aquests sis béns registrats a altres titularitats que no són l'Església podrien ser alguns dels immobles retornats als seus propietaris o hereus. En aquests casos, es veurien beneficiats els ajuntaments del Vendrell, Passanant i Belltall, l'Albiol, Pradell de la Teixeta, Montblanc i Savallà Comtat.

Aquestes entrades al registre civil es van realitzar entre els anys 1998 i 2015, quan el Partit Popular va impulsar la Llei hipotecària. A través d'aquesta, es facilitava a l'Església el procés de registre de béns immobles amb només una certificació eclesiàstica. En total, durant els 17 anys la CEE ha declarat que va fer 34.961 entrades al registre de la propietat. D'aquestes, 20.014 figuren com a espais de culte, mentre que els 14.947 restants són immobles amb altres finalitats. La institució eclesiàstica assegura que 935 béns no els pertanyen i que, per tant, iniciaran un procés per retornar-los.

D'aquest gairebé miler de casos, un centenar corresponen a Catalunya, però es desconeix la quantitat exacta d'immobles que cada arquebisbat està disposat a retornar.

Fins a 8.000 immatriculacions

Encara que a Catalunya s'hagin quantificat en 4.278 les immatriculacions registrades, Unió de Pagesos denuncia que aquestes podrien superar en realitat les 8.000. Tal com explica Joan Casajoana, responsable d'Immatriculacions de l'Església d'Unió de Pagesos, els llistats que han fet públic el govern i la CEE «no són creïbles». «El que realment han de publicar són les notes simples del registre de la propietat», reclama Casajoana, ja que en aquests documents apareixen multiplicats els béns immobles de l'Església i «permetria saber el que realment tenen».

De fet, segons l'informe presentat per la mateixa CEE, el llistat d'immatriculacions podria ser incomplet. Justifiquen que, per «falta de personal i pel treball ingent que podria suposar», hi ha hagut una «especial dificultat» a l'hora de trobar informació en algunes diòcesis, fet pel qual no descarten que hi hagi «algunes dades pendents de depurar».

tracking