Diari Més

Urbanisme

El procés de creació del nou POUM proposat pel govern encén el PSC

Els socialistes demanen canviar el mètode que té planejat seguir, mentre que l'executiu es manté amb el plantejament inicial

La consellera del PSC de Tarragona, Begoña Floria, a la seu socialista en roda de premsa.

El procés de creació del nou POUM proposat pel govern encén el PSCCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que tots els focus estiguin centrats en la batalla pel pressupost del 2022, hi ha un altre front obert que el govern no oblida: la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Encara que el govern de Pau Ricomà tingui clar quins són els passos a seguir per assolir el document estratègic, el Partit Socialista s'ha plantat i ha demanat la suspensió de les pròximes trobades previstes perquè consideren que el sistema que se segueixen a les reunions és «insuficient, poc útil i sense capacitat d'articular un debat seriós». El govern ha planificat dues noves comissions de territori pel dia 1 de febrer i 1 de maig, en les quals pretenen avançar els debats sobre el model de ciutat que tots els grups polítics volen per Tarragona. Tal com va declarar la consellera socialista, Begoña Floria, «són dues trobades sense metodologia ni ordre del dia, només volen cobrir-se les espatlles per dir que es van reunir amb tots els grups de l'oposició». Segons la socialista, es tracten de sessions «maratonianes» on no hi ha lloc per articular preguntes. «Volem que hi hagi una agenda, fa la sensació que ens hem de presentar a la reunió i ens preguntaran: 'Què se us acudeix?'», remarcava Floria.

A més, la consellera també va denunciar que des del govern no s'havia facilitat la documentació necessària per estar prou informats. «Ens han dit que no cal documentació prèvia i que ja articularem el debat sobre la marxa. Sembla tot plegat una broma si no fos que és un tema molt seriós», assegurava, remarcant que des del partit estan «profundament preocupats».

Davant aquesta situació, el PSC va presentar ahir mateix per registre una proposta per articular unes sessions de debat polític que siguin realment efectives, a parer seu.

Sis eixos de debat

La contraproposta que el PSC posa sobre la taula passa, en primer lloc, per l'elaboració d'una DAFO del POUM del 2013 en una sessió prèvia. D'aquesta manera, es podria conèixer quines són les debilitats, els avantatges, les fortaleses i les oportunitats de l'últim document estratègic que va ser anul·lat.

Després d'aquesta primera trobada, els socialistes proposen dur a terme sessions temàtiques, en les quals podrien comptar amb diversos experts que puguin orientar els grups polítics i aportar punts de vista a tenir en compte. En aquestes trobades, Floria suggeria tractar un total de sis eixos: territori, patrimoni i medi ambient, població i habitatge, capacitat econòmica, activitats i coneixement, encaix en el territori i capitalitat, classes de sòl, programació de nou sòl urbà i estratègia municipal i infraestructures del transport i la mobilitat, xarxes i infraestructures bàsiques de serveis i equipaments.

Floria preveu que, fent aquest canvi de rumb, el procés de creació del POUM només s'endarreriria dos o tres mesos. «Cal tenir en compte l'Ajuntament ja té en compte molts d'aquests aspectes, com ara els experts que es volen consultar. Només caldria reordenar-ho», assegurava. Segons la consellera, «si ens posem les piles, arribarem a l'objectiu establert»: tres anys. «És un tema prioritari, cal donar-li la importància que es mereix», remarcava la socialista.

Xavi Puig vol mantenir el mateix full de ruta

Per la seva banda, el conseller de Territori, Mobilitat i Sostenibilitat, Xavier Puig, ha explicat en declaracions a Diari Més que el govern no té previst canviar els passos a seguir que tenen plantejats per la creació del nou POUM. Puig assegura que tenen programades els punts que es tractaran en les dues reunions dels pròxims primers de febrer i maig. D'una banda, al febrer es tractaran les línies al voltant de la temàtica Tarragona, capital i territori –elements de capitalitat, xarxa territorial, estratègia territorial de les grans infraestructures, entorn natural, etcètera–, mentre que el dia 1 de març se centraran en un àmbit més veïnal amb el monotemàtic Tarragona, qualitat de vida i creixement –qualitat de l'entorn públic, equipaments, transformació urbana, reciclatge urbà, mobilitat, etcètera–. Puig remarca que la voluntat és que, a partir d'aquestes dues sessions, es puguin passar ja suficients dades als tècnics perquè aquests elaborin ja l'avenç del Pla, encara que «si no en tenim prou amb aquestes dues trobades, allargarem el que faci falta», assenyala el conseller. Puig continua creient que el POUM estarà llest en els tres anys que s'han posat com a límit, però «cal fer pinya i sumar esforços abans que fer soroll».

tracking