Diari Més

Política

L'oposició permet que prosperi el primer modificatiu de crèdit del govern

El ple del pròxim divendres haurà d'aprovar definitivament les primeres actuacions econòmiques d'ERC i els seus socis, encara sense pressupostos

A l'esquerra, Jordi Fortuny, regidor de Serveis Centrals de l'Ajuntament de Tarragona, en una imatge d'arxiu.

L'oposició permet que prosperi el primer modificatiu de crèdit del governGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de l'oposició van permetre, ahir al matí, amb la seva abstenció, que el primer expedient modificatiu de crèdit presentat per l'equip de govern que encapçala ERC fos aprovat per la comissió de Serveis Centrals de l'Ajuntament, primer pas perquè arribi al plenari del pròxim divendres, que li haurà de donar llum verda definitivament. L'oposició manté les seves crítiques a la manera de fer d'ERC i els seus socis, però no va voler entrebancar el tràmit d'un document que suposarà la primera experiència pràctica d'aplicació del pressupost prorrogat de 2021.

ERC, Junts i la CUP havien anunciat, la setmana passada, un expedient modificatiu de crèdit superior als vuit milions d'euros per fer front a les primeres despeses municipals d'enguany, atès que no s'havia aprovat cap nou pressupost i el de l'any passat havia quedat prorrogat, per llei, automàticament. En la reunió de la comissió de Serveis Centrals, presidida per regidor Jordi Fortuny, on s'ha presentat el document que detalla aquesta iniciativa, els grups han optat per l'abstenció en comptes del vot negatiu, cosa que facilita el debat al plenari. L'expedient inclou una part de despeses que tots coincideixen a definir com «obligatòries», com ara el pagament dels salaris dels funcionaris i el personal laboral, les quotes dels crèdits bancaris i les factures a les empreses pels serveis contractats. També té una altra part destinada a inversions, per tirar endavant les obres del gimnàs de Sant Pere i Sant Pau i la instal·lació de càmeres de videovigilància a la Part Alta de la ciutat.

Abans de la votació definitiva de l'expedient, els representants de l'equip de govern van acceptat una esmena presentada pel PSC, que demanava la inclusió en el text d'una nova partida, per atorgar sense més dilacions subvencions nominals a associacions i entitats ciutadanes, com ara grups culturals, festius i associacions de veïns. Aquesta ampliació serà superior als 800.000 euros. Amb el vot favorable de l'equip de govern, el grup socialista i el d'En Comú Podem, aquesta esmena es va incloure al text, que en el moment de la votació definitiva va rebre l'aprovació d'ERC, Junts i la CUP, i l'abstenció de tota la resta.

Per al regidor de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, això implica que «l'expedient ha estat dictaminat positivament», perquè «hi ha hagut un suport global que ningú no ha vetat. Això ens permetrà anar avançant feina, que era el nostre objectiu». Fortuny insistia ahir en considerar que el fet que tota l'oposició s'hagués abstingut mentre el govern votava «sí» significa que «hem arribat a una solució de consens i que la comissió ha donat el vistiplau, ha fet una avaluació positiva de la situació».

Aquest entusiasme es va veure matisat per les indicacions dels altres grups. Per a Sandra Ramos, portaveu del PSC, «ens hem abstingut per facilitar l'aprovació», un cop el govern va acceptar la seva esmena per subvencionar les associacions, tot i que hi ha «un sacrifici important» dels socialistes a l'hora de modular les seves reivindicacions.

Amb tot, per als socialistes, el punt més preocupant d'aquesta manera de fer d'ERC i els seus socis són les partides que han hagut de donar de baixa del pressupost prorrogat per obtenir fons per a noves destinacions. «Les baixes són molt sensibles», va dir Ramos, «perquè no es destina res al fons de cooperació internacional mentre que, per exemple, es manté intacta Tàrraco Viva. Ja sabem que tot això es pensa cobrir al març, amb el romanent de tresoreria, però aquests gestos, avui, tenen un significat polític».

Funcionament

José Luís Martín, cap del grup del PP, va dir, per la seva banda, que «no podem estar tot l'any amb qüestions de modificatius. Hi ha coses en què podem estar d'acord, però aquesta no és la manera com una ciutat ha de funcionar», mentre que Lorena de la Fuente, de Ciutadans, posava l'accent en el fet que «Fortuny ho vol solucionar tot amb el romanent de tresoreria, però hem de saber que aquest romanent és incert, i no és ilimitat». La quantitat exacta d'aquest concepte se sabrà un cop aprovada la liquidació del pressupost de 2021.

Carla Aguilar, regidora d'En Comú Podem, va subratllar que «una part del modificatiu era necesssària, ja que es fa càrrec dels sous del personal. A més, hem donat suport al fet que s'incloguéssin les subvencions». Tot i això, també es va mostrar preocupada per les baixes en partides que ara en financen d'altres, «però ens han dit que restituir-les està assegurat, i això és el que demanem, que hi hagi un compromís», cosa que els fa esperar que, amb la seva abstenció, l'expedient s'aprovi en el pròxim plenari.

Per a la portaveu dels Comuns i de Podem, el fet que encara no hi hagi pressupost i que ERC intenti governar mitjançant aquest sistema d'expedients no els farà canviar la seva política de mirar d'incloure les seves reivindicacions programàtiques.

tracking